Ma 2023. 06. 04.,
Bulcsú napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = '', created = 1685851200, expire = -1, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = 'relevant_content:cikkek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/cikkek/baku' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = '', created = 1685851200, expire = -1, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = 'relevant_content:hirek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/cikkek/baku' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.

Baku

2014-05-05 | Utoljára módosítva: 2014-05-05 09:12:25

A szovjet időkben Csipkerózsika-álmát alvó azeri főváros a nemzeti függetlenség elnyerése után káprázatos tollazatú főnixmadárként éledt újjá. Baku alig két évtized alatt Dubai, Abu Dhabi és az Emirátusok csillogó nagyvárosainak irigyelt konkurensévé nőtte ki magát.

Program

1. nap – Budapest / Baku (korai check in)

Este érkezünk meg és transzfer visz a szállodába, ahol lesz egy kis idő a pihenésre. Reggeli után egy panorámaút keretében fedezzük fel a várost. Baku egy kikötő város, ami az Abseron-félszigeten fekszik, és valaha egy edőd vette körül (falai még ma is szegélyezik az óvárost). A pompás építészet a Selyem út korába kalauzol vissza, amely átvezet egészen a Szovjetunió idejébe. Baku rendkívül sikeres volt már a 12. században is, a 13.-ban pedig feltartóztatta a mongol inváziót, majd fokozatosan elvesztette jelentőségét a 19. századig az oroszok megjelenésével és az olaj kitermelésének kezdetével. Az óváros közel-keleti tereivel, ősi mecseteivel és Perzsiát megelevenítő karavánszállóival az UNESCO Világörökség védelme alatt áll. A város utcái tele vannak élettel, amelyeket kis kertes házak szegélyeznek. Meglátogatjuk Shirvan Shahs palotáját, ami a középkori azeri építészet remekműve. A 12. század végén építették, amikor Shirvan Shahs a fővárost Semakhából Bakuba telepítette át egy földrengés után. A ma látható részeket a 15. században építették, és a 18. és 20. század folyamán újították fel. A Maiden toronynak habár bizonytalan az eredete, mégis a város jelképévé vált. A toronyhoz közel található a legrégebbi, 15-16. századból származó gőzfürdő, amelyet lerombolása után az 1960-as években ástak ki újra. Az ebédet a városlátogatás közben töltjük el. A bazár nemcsak központi helyen található, de a társasági élet központja is itt van, tele éttermekkel és teaházakkal. A Multani karavánszállót a 14. században építették, hogy elszállásolják az indiai kereskedőket, míg a Bukhara karavánszállót a közép-ázsiai kereskedők számára tartották fent. A látogatás során számos mecsetet és minaretet lesz lehetőségünk megtekinteni, többek között a Mohammed mecsetet is, ami 1079-ből származik, és a Friday mecsetet, amelyet egy gazdagon díszített kapu ékesít. A vacsorát és az éjszakát a szállodában töltjük.   

2. nap - Abseron-félsziget, Surakhany, Yanardag

Ezt a reggelt az Abseron-félszigetnek szenteljük, és a kötelezően megtekintendő turisztikai látványosságokat keressük fel, amely magába foglalja a gazdag történelmi emlékműveket és a pompás strandokat is a Kaszpi-tenger partján. Surakhany nagyjából 20 kilométerre található Bakutól, a város időszámításunk előttről származó története azomban ma már a múlt homályába vész. Találunk itt Sanskrit feliratokat is, amelyek indiai zarándokokra utalnak a Krisztus előtti első századból. A 7. századig látogatták Azerbajdzsánt, amikor az iszlám megjelent ezen a területen, és lerombolták az eredeti templomokat. Ezeket a 17. század folyamán újjáépítették indiai és iráni adományok felhasználásának a segítségével. Ma már csak két tűztemplom maradt fenn a világon, az egyik itt, a másik a kaukázusi Khinaligban található (tűztemplomok a párszik vallásához, a zoroasztrizmushoz köthető, amely az iszlám térhódítása előtti régi iráni vallás). A templom maga az udvar közepén található, és a tűz ott lobog a templom közepén. Kis múzeumokat is felkeresünk kirándulásunk során. A Kaukázusban tett utazásai során írta le Alexandre Dumas is a Tűztorony vízióját. Yanardagban is megállunk, Bakutól északra néhány kilométerre. Rendkívül látványos, ahogy a lángok állandó jelleggel felcsapnak az 1958 óta égő metán következtében. Az ebédidőt egy étteremben töltjük, majd késő délután érkezünk vissza Bakuba. A vacsorát és az éjszakát a szállodában töltjük. 

3. nap - Baku, Shamakhi, Lahic, Gabala (200 km)

Ezen a reggelen az Azerbajdzsánt és Grúziát összekötő úton indulunk el, és közben megállunk Mérèze-ben, ami Gobustan legkisebb városa. Itt megnézzük Diri Baba mauzóleumát a 15. századból, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a dombtetőről egy folyóra. A vaskapura csomózott szövetek képviselik a zarándokok kívánságait. Néhány tíz méterrel arrébb találunk egy ősi muszlim temetőt, melynek csodálatos sírkövei a 10. századból maradtak fenn. Shamakhi a Selyem út egyik állomása volt a középkorban, és Indiából és a távoli Keletről fogadott kereskedőket. A hely a 16. században élte virágkorát, amikor az ottománok elfoglalták Konstantinápolyt és adót vetettek ki a kereskedőkre. A városban öt helyen működött piac és egy tucat karavánszálló létesült. 150,000 lakossal a 18. században jelentős politikai erőt képviselt. A 20. század eleji földrengés következtében a főváros székhelyét azonban áttették Bakuba. Shamakhi híres kézműves termékeiről, szőnyegeiről és szőlőskertjeiről. A Nagy Mecsetet látogatjuk meg, amely oszlopos arculatával és a hiányzó minarettel igazán különleges. Yedi Kumbez egy, a város területén kívül eső 18. századi temető, ahol jó állapotban fennmaradt sírhelyek láthatóak. Az ebédet a látogatás során fogyasztjuk el. Utunk következő állomása a Lahij nevű falu, amely híres ősi építészetéről. A település lakói perzsa nyelven beszélnek. Még az 5. században hagyták el Iránt őseik. A kézművességnek nagy hagymányai vannak itt: kárpitokat, szőnyegeket, kerámiákat, fazekakat és fegyvereket készítenek. Ezek a mesterségek apáról fiúra szállnak, és a falu a különböző mesterségekre specializálódott területek szerint van felosztva. A csodálatos mecset a 18. században épült. Ezután Gabalába tart utunk. Szállás és vacsora a hotelban.

4. nap - Gabala Kish, Sheki (80 km)

Gabala Azerbajdzsán legrégibb városa (több mint 2000 éves) és 600 évig a Kaukázusi Albánia fővárosa volt, amelyet az első századból származó ősi történészek említenek meg munkáikban. Az ősi Gabala romjai a modern várostól 5 km-re találhatóak. Ezután az utunk Shekibe vezet. Közben megállunk Kishben, ami egy kis hegyi falu ősi kulturális örökséggel. Az első századból származó templom a legrégibb a Kaukázusban, ami Szent Elisha védelme alatt áll. A Szent Krisztus követője volt, aki a keresztényüldözés ellen menekült el Rómából. A templom egyik különlegessége a kis kereszthajó és az oltár. Az itt lévő múzeum fontos azeri zarándokhely. Az ebédet Shekibe megérkezve töltjük el. Sheki Baku után második olyan város, ami a kulturális érdeklődés középpontjában áll. A város a Kaukázus lábainál fekszik, a hegy közelségének köszönhetően nyáron itt hűvösebb az időjárás. A város a 16. században indult fejlődésnek a Selyem út miatt. A 18. századra már 100,000 lakosa volt, öt nagy karavánszállónak adott otthont, és a dinamizmus és jólét szimbólumává vált. A 19. században az oroszok fontos erődként tekintettek a városra. Az óvárost 18. századi bástyák veszik körül. A Hussein Aleyan khan palotáját tekintjük meg, ami egy csodálatos, fából készült épület a 18. századból, és tolóajtók ékesítik. Az efféle innovációnak számító megoldást shabekének hívják, és még ma is népszerű a gazdag azeriek között, akik az otthonaikat különleges módon akarják dekorálni. Megtekintjük az Iparművészeti Múzeumot is, ami egy régi, 6. századi pogány templomban kapott otthont. Fontos megemlíteni az itt található 6500 éves fazekat is, amiben a zoroasztrizmus valláshoz tartozó halottak hamvait tartották. A vacsorát és az éjszakát Shekiben töltjük. 

5. nap - Sheki, Baku (380 km)

Ezen a reggelen folytatjuk Sheki városának felfedezését, megtekintjük a Friday mecsetet vagy a Khan mecsetet, amiket a 18. században építettek kőből és téglából. A madrassah-t és a minaretet a 19. században adták hozzá. Sheki legrégebbi városrészében 2 karavánszállót találunk abból az 5-ből, ami a város virágkorában itt állt. A felső karavánszálló egy 6000 m ²-es területen található, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a folyóra. A háromemeletes, 300 cellából álló épületből hotelt alakítottak ki. Az alsó karavánszálló a legnagyobb az egész Kaukázusban, a középsó udvart oszlopok szegélyezik, és területén egy nagy tó is található. Az épületet a 17. században emelték, ma már viszont nem használják. Az ebédünket a látogatás alatt fogyasztjuk el. A sheki bazár felkeresését nem hagyhatjuk ki, ahol Közép-Ázsia összes "kincse" fellelhető: fűszerek, édességek (halva), friss termékek, teaházak és éttermek. Ezután visszautazunk Bakuba, és az éjszakát már itt töltjük. 

6. nap - túra Gobustanban (140 km)

Ezen a reggelen dél felé vesszük az irányt, ami Irán felé vezet minket. A Kaszpi-tenger peremén van Gobustan, ami Bakutól 60 kilométerre található, és archeológiai szempontból jelentős. Ezt 1920-ban fedezték fel egy kút ásása során, amikor festett és vésett kövek bukkantak elő, amelyek a mindennapi és vallásos élet egyes mozzanatait ábrázolják. 21 barlangot találtak így, amelyeket folyosók kötnek össze. Köztük van a "Vadászok barlangja", a "Bivaly barlangja" és az "Anya barlangja" is. Mielőtt elérjük az itt alakított nemzeti park bejáratát a hegy lábánál, egy óriási követ találunk, melyet vaskerítés szegélyez. A kövön egy első századból származó latin feliratot olvashatunk, amely annak a bizonyítéka, hogy a rómaiak is jártak itt. Bakuba való visszatérés után vár ránk a késői ebéd. Késő délután lehetőség van a szabadidő eltöltésére. Az éjszakát Bakuban töltjük.

7. nap - elutazás - repülőtér

3* shafran hotel,
Sheki Helath Center

4* central park,
Sheki Helath Center

5* Golden coast / Atropat,
Sheki Saray / Sheki olimpic Coimpl

10

305 000

308 000

354 000

12

289 000

292 000

339 000

14

283 000

286 000

327 000

16

269 000

274 000

318 000

18

263 000

266 000

312 000

20

257 000

260 000

306 000

22

251 000

254 000

300 000

24

245 000

248 000

295 000

25

239 000

242 000

290 000

Egyágyas felár

81 000

84 000

126 000

Az árak forintban értendők.

Az ár nem tartalmazza:

borravaló a szállodában

egyéb italok, melyek nincsenek feltüntetve

személyes kiadások

borravaló a sofőrnek és az idegenvezetőnek

további csomag biztosítása, törlése

vízum költség

25 USD per fő. Az útlevél másolata JPG formátumban szükséges és mérete nem haladhatja meg az 1 MB-t. 2 db 3*4+ fénykép szükséges. A repülőjegy másolata és a kitöltött vízum igényléséhez szükséges formanyomtatvány szintén fontos. 15 munkanapon belül megérkezik a vízum elektronikus formátumban. Érkezés után az útlevélbe pecsételnek. 

Az ár tartalmazza:

szállás 3 * / 4 * szállodában, reggelivel

étkezések a program szerint: 6 ebéd, 6 vacsora

1 kis üveg ásványvíz személyenként és naponta, amikor túrázás a program része

busszal történő kirándulások, légkondicionálás

a helyi idegenvezető díja

belépőjegyek azokra a helyekre, melyek a program részei

 

Sorry, you need to install flash to see this content.