Ma 2020. 09. 30.,
Jeromos napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.

Brazília

2012-06-28 | Utoljára módosítva: 2012-07-02 15:07:29

Hivatalos név: Brazil Szövetségi Köztársaság
Anyanyelven: Republica Federativa do Brazil
Államforma: szövetségi köztársaság
Időzóna: Mínusz 3- 5 óra a GMT-hez, évszaktól függően (március-október: -5, november-február: -3)
Pénznem: brazil Real (BRL)
Főváros: Brasilia
Terület: 8 547 404 km2
Lakosság: 190 732 694 fő (2010)
Népsűrűség: 22 fő/km2
Hivatalos nyelv: portugál
Éghajlat: Az ország hatalmas kiterjedése miatt a trópusitól, a szubtrópusin és szavannain túlmenően a szárazföldiig bezárólag több éghajlati zóna is előfordul. Az évszakok fordítottak a magyarországiakhoz képest, júniustól augusztusig tehát tél van Brazíliában. Decembertől februárig nagyon meleg, párás nyár van. A nap sokkal erősebb, mint nálunk, ezért a magyar turistáknak ajánlatos magas fényvédő faktorú napolajok használata.
Népcsoportok: fehér (55%), mulatt, mesztic (38%), fekete (6%)
Vallások: római katolikus (90%), protestás, otodox, buddhista (6%), zsidó (2%), természeti vallást követő indiánok, afrobrazilok (2%).
Nagyobb települések: São Paulo, Rio de Janeiro, Salvador, Fortaleza, Belo Horizonte, Curitiba, Manaus, Recife, Porto Alegre, Belém, Rio Branco, Porto Velho, Cuiabá, Bahia, Macapa, Altamira, Rio Grande
Beutazási feltételek: Az érvényes magánútlevéllel rendlekező magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak Brazíliába, ha tervezett tartózkodásuk időtartama nem haladja meg a 90 napot és annak célja nem jövedelemszerző tevékenység folytatása vagy munkavállalás.
Mindenképpen ajánlott egészség- balesetbiztosítást kötni az ide érkező magyaroknak!
A Brazíliába utazóknak az országba történő belépés előtt egy ún. be-kiutazó lapot (Cartão de entrada/saída) kell kitölteniük. Ezt az útlevél ellenőrzése után lepecsételik, és az utasnak adják. Az országból való kilépéskor szüksége lesz erre a kártyára.
Közbiztonság: A magyar turisták által látogatott helyeken (Rio de Janeiro, Foz do Iguaçu, São Paulo, Salvador) bármikor, és a városok bármely részén számítani lehet kisebb-nagyobb bűncselekményekre. Ez lehet szállodai lopás, utcai zsebtolvajlás, fegyveres rablás, őrizetlenül hagyott értékek eltulajdonítása a strandokon, stb. Mindenkit óva int a Magyar Külügyminisztérium az ún. favella látogatási programokról, még ha az utazási irodák szervezik is, nemhogy valaki saját maga próbálja meg a nagyvárosok szegénynegyedeinek felfedezését. A külföldiek a helyiektől eltérő öltözködési módjukkal, bőrszínűkkel és viselkedési szokásaikkal szinte vonzzák a bűnözőket, de véletlenül komoly tűzharcokba is keveredhet a gyanútlan turista, főleg Rio de Janeiro és São Paulo egyes városrészeiben, melyek fő búvóhelyei a kábítószer kereskedelemmel foglalkozó maffiáknak.
Elektromos áram: 110 V, 220 V, 60 Hz. A villamos áram hálozati feszültsége Brazíliavárosban és környékén 220 V, az ország többi részén általában 110 V. Brazíliában amerikai és európai típusú konnektorok is vannak.
Egészségügy: Kötelező védőoltás nincs. Javasolt a védőoltás sárgaláz, hepatitis A, esetleg a tífusz (Amazóniai útnál) ellen. Sárgaláz ellen 10 nappal az utazás előtt érdemes beoltatni magunkat.
Brazíliában a vezetékes víz nem ivóvíz minőségű, ezért e helyett javasolt a palackozott víz s az üdítők fogyasztása. Lehetőség szerint kerüljék az utcai árusoknál való étkezést.
A kórházakban rendkívül rossz az ellátás, a magánkórházak pedig különféle összegű kauciók letétbe helyezéséhez (minimum 2 500 USD) és készpénzfizetéshez kötik a betegek felvételét.
A dengue láz az ország gyakorlatilag teljes területén előfordul, különösen az esős évszakban. A betegség szúnyogcsípéssel terjed, védőoltás nincs ellene. Megelőzésére szúnyogriasztó szerek fokozott használatát javasolják. Észlelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni! Megfelelő szakorvosi ellátás hiányában halált okozhat.
Nemzetközi repülőterek: Belém, Recife, Salvador, Brasília, Manus, Porto Alegre, Rio de Janeiro, Sao Paulo.
Helyi közlekedés: Lehetőleg ne tömegközlekedési eszközzel utazzanak. A taxik lényegesen biztonságosabbak. A nagyobb távolságra történő utazás esetén jobban teszik, ha nappal közlekednek, az utak állapota, valamint a közbiztonság miatt. Az esős évszakban bárhol előfordulhatnak tengelyakasztó kátyúk, és útlezárásokat okozó földcsuszamlások.


Külképviselet


Magyar Nagykövetség Brazíliában
Cím: S.E.S. Av. das Nacoes, Quadra 805. Lote 19. 70413-900, Brasilia-DF
Telefon: 3443-08-36, 3443-08-54
Ügyeleti mobil: 00-55-61-8177-9700
Megbízott nagykövet: Dr. Szíjjártó Csaba


Brazil Nagykövetség Magyarországon
Cím: 1123 Budapest, Alkotás u. 50/B II.
Telefon:351-0060, 351-0061, 351-0062, 351-0063, 351-0064
Megbízott nagykövet: Sérgio Eduardo Moreira Lima

Sorry, you need to install flash to see this content.