Ma 2020. 09. 30.,
Jeromos napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.

India

2012-07-02 | Utoljára módosítva: 2012-11-15 16:31:05

Hivatalos név: Indiai Köztársaság
Anyanyelven: Bharat Ganarajya
Államforma: Szövetségi köztársaság
Időzóna: GMT + 5 óra
Pénznem: Indiai rúpia
Főváros: Új-Delhi
Terület: 3,287,263 km2
Lakosság: 1,19 milliárd fő (2010)
Népsűrűség: 335,7 fő/km²
Hivatalos nyelv: Hindi, angol, regionálisan még 14 nyelv
Éghajlat: India éghajlatát a monszun szabályozza. A nyári monszun júniusban érkezik délnyugat felől, s általában négy hónapon át tart. Ebben a négy hónapban esik le az évi csapadék túlnyomó része. Mennyisége változó. A monszunesők hatására a folyók megáradnak, a víztározók megtelnek, s ebből a vízmennyiségből gazdálkodik India a következő év során. November végén, december elején kezdődik a hűvös évszak. Ekkor észak-keleti monszunszelek fújnak, esőket azonban csak a Koromandel-part kap. A legszárazabb időszak a március elejétől május végéig tartó „tavasz”. A hőmérséklet is ekkor a legmagasabb, a szárazföld belsejében elérheti az 50 fokot is.
Népcsoportok: Negroid, dravida
Vallások: 80% hindu, 14% muszlim, 2.5% keresztény, 2% sikh, stb.
Nagyobb települések: Mumbai, Delhi, Kalkutta, Madras, Bengaluru, Chennai, Jaipur, Hyderabad, Ahmedabad, Pune, Kanpur, Nagpur.
Beutazási feltételek: Turista célú beutazás feltételei: útlevél, melynek a tervezett beutazástól számított fél évig érvényesnek kell lennie, oda- és visszaútra szóló helyfoglalás, anyagi fedezet igazolása. Javasolt oltások Indiába utazóknak: hastífusz , hepatitis A (magas a fertőzésveszély) , hepatitis B (közepes a fertőzésveszély) , kolera , járványos gyermekbénulás , járványos agyhártyagyulladás , veszettség ,. Malária ellen gyógyszer van. (Nagy a kockázata a fertőzésnek, kivéve az ország déli részén.) Kötelező oltás, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik valaki:sárgaláz
Közbiztonság: India a terrorveszélynek fokozottan kitett ország, az elmúlt időszakban számos merénylet történt különböző nyilvános célpontok ellen. Kifejezetten külföldi turisták ellen irányuló támadás nem történt. A támadásoknak leginkább Mumbai és Új-Delhi a célpontjai, de vannak egyes, a szélsőséges mozgalmak által ellenőrzött vidékek, ahová nem ajánlatos a beutazás. A városokban, főként a forgalmasabb részeken ajánlott a körültekintő magatartás, és némi egészséges óvatosság. Gyakori a biztonsági ellenőrzés: lényegében minden fontosabb helyre (metró, áruházak, középületek, stb.) történő belépéskor „reptéri” jellegű biztonsági vizsgálat van.
Sajátos a nők helyzete, esetükben fokozott körültekintés és óvatosság ajánlott. Egyedül járkálni, még abban az esetben is, ha elkerülik a kihívónak számító (pl. rövid szoknya, short vagy testhezálló nadrág) öltözködést, konfliktusokhoz vezethet. Nőknek ajánlott férfi kísérővel, vagy csoportosan közlekedni.
Elektromos áram: 230 V, 50 Hz
Egészségügy: Indiában a higiéniás helyzet általában nem felel meg az európai elvárásoknak. Ugyanakkor számos helyen jelentősen javultak a higiénés körülmények, a nagyvárosokban számos sok lehet étkezni, de a helyzet az ország különböző vidékein erősen eltérő. Érdemes az útikönyvek által ajánlott éttermeket látogatni. A vezetékes víz nem alkalmas emberi fogyasztásra, palackozott víz mindenütt kapható.
A nagyvárosok súlyos légszennyezettsége miatt a légúti betegségben szenvedőknek (asztma, allergia, stb.) fel kell készülniük az esetleges nehézségekre.
Malária(váltóláz) elleni Lariam szedése és hepatitis B, Tetanusz elleni oltás javasolt, de nem kötelező. ÁNTSZ: 476 13 64 vagy Nemzetközi Oltóközpont Bp Gyáli út. 2-6. Tel: 215 22 50 Fax: 215 80 27.
Nemzetközi repülőterek: Mumbai, Delhi, Kalkutta, Chennai, Bangalore, Jaipur, Madras, Cochin
Helyi közlekedés: A belföldi légijáratok számának ugrásszerű növekedése következtében a repülés a vasút komoly vetélytársává vált, ugyanakkor India valamennyi fontos reptere túlzsúfolt. Gyakoriak a késések, nem ritka, hogy egy járatot, különböző okokból, egyszerűen törölnek. Kártérítésre sok esetben nincs lehetőség. Az  Air India és az Indian Airlines a két nemzeti légifuvarozó, de szinte minden nemzetközi légitársaság repül Indiába. A Jet Airways ma már India legjobb légitársasága.
Monszun időszakban - mely jellemzően májustól szeptember végig tart - az esőzések napokra megbéníthatják a közlekedést, gyakori, hogy a nemzetközi repülőteret is időszakosan lezárják. Indulás előtt mindenképpen érdemes az aktuális helyzetről tájékozódni.
Az indiai vasúthálózat jellemzően négy osztálykategóriával működik közülük: klimatizált ágyaskocsi, első osztály, másodosztályú kocsik fekvőhelyekkel és másodosztály helyjegy nélkül. A fekvőhelyeket a jegy megvásárlásánál vagy a vonatra való felszálláskor kell megváltani. Leggyakrabban azonban az utazók a másodosztályt választják helyjegy nélkül. Az utazás ebben a kategóriában hihetetlenül olcsó, a vonatok azonban zajosak és mindig teljesen elfoglaltak. A jegyek foglalása számítógépes rendszeren keresztül történik, ezért nagyrészt megbízható, viszont a vonatok zsúfoltsága miatt célszerű időben gondoskodni a menetjegyről (a nagyobb pályaudvarokon működik egy ún. "foreigners" pénztárablak, ahol külön kvótából árusítják a menetjegyeket). A közlekedés biztonságának szintje, a karbantartás hiánya és a nem megfelelő felszereltség gyakran balesetekhez vezet. Buszokkal nem érdemes közlekedni. Zsúfoltak, megbízhatatlanok, veszélyesek, legfeljebb magánjáratokra váltson jegyet, de azok egyike sem olcsó.
Ha autót bérel legyen tisztába azzal, hogy India közútjai az infrastruktúra elmaradottsága következtében, túlzsúfoltak, nem biztonságosak, sokszor nem felelnek meg a modern közlekedés kívánalmainak. A fővárosban az elmúlt évben jelentősen nőtt a közúti balesetek száma. Indiában baloldali közlekedés van. Az ország elvben tagja a nemzetközi jogosítványról szóló egyezménynek, de a dokumentumot a turistáktól, ennek ellenére, nem mindig fogadják el.
Kis- és nagyvárosok jellegzetes helyi közlekedési eszköze a taxi, az auto-riksa és a biciklis-riksa, valamint a tonga. A agán taxik tisztességegek, de drágák, riksával féláron visznek körbe a városban. De sose felejtsen el előre megalkudni a viteldíjról!


Külképviselet


India Budapesti Nagykövetsége
Cím: 1025 Budapest, Búzavirág u. 14.
Telefon: 325-7742, 325-7743
Fax: 325-7745
Meghatalmazott nagykövet: Gauri Shankar Gupta
E-mail: chancery@indianembassy.hu
Honlap: http://www.indianembassybudapest.org/
Hivatali órák: H-P: 9.00-13.00 és 14.00-17.30

A Magyar Köztársaság Nagykövetsége Indiában
Cím: 2/50-M, Niti Marg,Chanakyapuri New Delhi - 110021
Előhívó: (00)-(91)-(11)
Telefon: 2611-47-37
Ügyeleti mobil: 00 91 99 11 453 701
Fax: 2688-67-42
Nagykövet: Terényi János
E-mail: mission.del@kum.gov.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/newdelhi
 

Sorry, you need to install flash to see this content.