Ma 2021. 06. 16.,
Jusztin napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.

Izland

2012-07-03 | Utoljára módosítva: 2012-07-03 12:23:43

Hivatalos név: Izlandi köztársaság
Anyanyelven: Lýðveldið Ísland
Államforma: köztársaság
Időzóna: GMT -1
Pénznem: izlandi korona (ISK)
Főváros: Reykjavík
Terület: 103 000 km²
Lakosság: 320 169 fő (2008)
Népsűrűség: 3,1 fő/km2
Hivatalos nyelv: izlandi, további beszélt nyelvek: angol, dán.
Éghajlat: Az éghajlatnak megfelelően két évszak, és két napszak van. Izlandon nyáron 11-24°C van és éjjel is világos (pirkadathoz hasonló) van, de 6-9 °C-ra esik vissza a hőmérséklet, télen egész nap sötét van, a nappaloknak alkonyathoz hasonló fényviszonyai vannak, jeges szél fúj a tenger felől a kontinens belsejébe, állandó a köd, és 2°C - 3°C-ig terjed a hőmérséklet.
Népcsoportok: izlandi (98%), dán (2%).
Vallások: evangélikus (96%), római katolikus (1%), egyéb (3%).
Nagyobb települések: Reykjavík, Kópavogur, Akureyri, Hafnarfjörour.
Beutazási feltételek: Magyar állampolgár érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal léphet Izland területére, 90 napot meg nem haladó időtartamú tartózkodás esetén vízummentesen.
Fizetés: Izlandon eurót, USA dollárt vagy dán koronát tudunk legkönnyebben váltani. A bankkártyás fizetés az ország teljes területén megoldott, továbbá Eurocard/MasterCard és VISA hitelkártyáink is a legtöbb helyen elfogadottak. Az ország a viszonylag drága célterületek táborát gyarapítja, árszínvonala lényegesen magasabb az itthon megszokottnál, legalábbis ami az étkezést és a szupermarketek árfekvését illeti. Csábító fürdői és uszodái azonban olcsóbbak a hazaiaknál és a természeti látványosságokért sem szednek belépőjegyet. A legtöbb helyen a parkolásért sem kell fizetni Izland területén.
Közbiztonság: Az ország egyik legnagyobb erőssége kiemelkedően magas közbiztonságában rejlik, mely még a skandináv viszonyok tükrében is kifejezetten jónak tekinthető.
Elektromos áram: 230 V, 50 H
Egészségügy: Az ország területén helyi állampolgárokkal azonos feltételek mellett vehetünk igénybe egészségügyi ellátást, amennyiben rendelkezünk magyar társadalombiztosítással. Ennek igazolása Európai egészségbiztosítási kártyával lehetséges, melyet az Országos Egészségügyi Pénztár helyileg illetékes irodájában lehet kiváltani. A kiadáshoz személyi igazolványra vagy útlevélre, érvényes TAJ-számra, továbbá munkáltatói-, nyugdíjas- vagy diákigazolásra van szükség. Az ellátásért változó mértékű önrész fizetendő, de feltétlenül javasolt mindenre kiterjedő utasbiztosítást kötni, mert bizonyos esetekben önrész nélküli ellátásra is jogosulttá tesz.
Izlandra nincs kötelezően előírt védőoltás, de a Nemzetközi Oltóközpont a következőket mégis ajánlja: hepatitis A és B.
Izland higiéniás helyzete kiemelkedően jó, a szállodák berendezkedtek a kisgyerekkel érkezők fogadására is.
Csapvíz helyett azonban palackozott alternatíva fogyasztása ajánlott.
Nemzetközi repülőterek: Reykjavík, Egilstaoir.
Helyi közlekedés: Az 1-es főút majdnem végig aszfaltozott, jól lehet rajta haladni. A kétszámjegyű utak vékonyabbak, aszfaltozottak vagy murvásak. Lassabban, de kiszámíthatóan lehet rajtuk autózni, terepjáró nélkül is. Az F-fel jelölt felföldi utak csak nyáron vannak nyitva; használatuk terepjárót igényel. A kijelölt utakról letérni tilos. Autópályák nincsenek. Reykjavíkban is könnyen lehet autózni; a parkolásért csak a belvárosban kell fizetni.


Külképviselet


Magyarország Izlandon is akreditált diplomáciai képviselete Norvégiában:
Nagykövetség

Cím: Sophus Lies gt. 3. 0244 Oslo
Előhívó: (0047)
Telefon: 22-55-24-18, 22-44-88-17, 22-43-89-60
Ügyelet: 00-47-92-44-78-76
Fax: 22-44-76-93
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Bozi Lajos
E-mail: mission.osl@kum.huCLOAKING
Honlap: http://www.mfa.gov.hu/emb/oslo

Izland Magyarországon is akkreditált diplomáciai képviselete Bécsben:

Cím: 1010 Bécs, Naglergasse 2/8
Előhívó: (43)(1)
Telefon: 533-2771
Fax: 533-2774
Misszióvezető: Stefan Skaljardson rendkívüli és meghatalmazott nagykövet
E-mail: icedel.vienna@utn.stjr.is CLOAKING
Honlap: http://www.iceland.org/at

Sorry, you need to install flash to see this content.