Ma 2024. 04. 16.,
Csongor napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = '', created = 1713263955, expire = -1, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = 'relevant_content:cikkek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/cikkek/kambodzsa' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = '', created = 1713263955, expire = -1, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = 'relevant_content:hirek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/cikkek/kambodzsa' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.

Kambodzsa

2012-07-13 | Utoljára módosítva: 2012-07-14 19:34:29

Hivatalos név: Kambodzsai Királyság
Anyanyelven: Kampuchéa
Államforma: alkotmányos monarchia
Időzóna: GMT+06:00
Pénznem: kambodzsai riel
Főváros: Phnom Pénh
Terület: 181 035.00 km2
Lakosság: 9 054 000 fő
Népsűrűség: 50.00 fő/km2
Hivatalos nyelv: khmer, francia, vietnami, kínai.
Éghajlat: A trópusi monszun övezetben fekszik, a hőmérséklet 10 és 38 °C között ingadozik. A délnyugati monszun csapadékban gazdag levegőt hoz India és a Thai-öböl felől május és október között. A legcsapadékosabb hónapok a szeptember és az október. A száraz évszak novembertől márciusig tart, ekkor az északkeleti monszun alig hoz csapadékot. A legszárazabb hónapok a január és a február.
Népcsoportok: khmer (84%), vietnami (10%), kínai (6%)
Vallások: buddhista
Nagyobb települések: Phnom Pénh
Beutazási feltételek: A beutazáshoz a magyar állampolgároknak vízumra van szükségük, amelyet vagy előzetesen valamelyik kambodzsai külképviseleten, vagy a Phnom Penh-i és a Siem Reap-i nemzetközi reptereken és egyes, a turisták által gyakran használt szárazföldi nemzetközi határátkelőhelyen a vízumnyomtatvány kitöltésével lehet beszerezni, 2 db fénykép szükséges. Az úti okmány érvényessége az elutazás tervezett időpontját legalább 6 hónappal haladja meg.
A Kambodzsai Külügy- és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium a közelmúltban elektronikus vízum (e-visa) szolgáltatást vezetett be, amelyet turizmus céljából lehet igénybe venni. Az e-vízum díja 20 USD + 5 USD kezelési díj. Részletes információt a Kambodzsai Királyság Külügy- és Nemzetközi Együttműködési Minisztériuma honlapján kaphatnak: http://evisa.mfaic.gov.kh).
Az útlevél ellenőrzés és a beléptetési eljárás egységes, a nemzetközi normáknak megfelelő. A hatóságok a beléptető pecséten engedélyezett időtartamon felüli túltartózkodást pénzbüntetéssel sújtják.
Fizetés: Bankkártyával készpénz-felvételt szállodákban, vagy bankokban eszközöljünk. Kártyával csak megbízható helyen fizessünk, hogy elkerüljük az adatokkal történő visszaélést - jogosulatlan tranzakciót. Érdemes elegendő készpénz birtokában útnak indulni, szükséghelyzet esetére legyen megfelelő tartalékunk is.
Közbiztonság: Politikailag motivált erőszakos cselekmények előfordulhatnak, bár ezek nem kifejezetten külföldiek ellen irányulnak. Mindazonáltal javasoljuk a tömegmegmozdulások, politikai gyűlések elkerülését. A lakosság körében elterjedt a fegyverviselet, nem ritkák az utcai lövöldözések és a leszámolásszerű gyilkosságok, noha ezek nem a külföldi turistákat célozzák.
Az ország számos részén továbbra is jelentős a taposóakna-veszély, a területek gyakran jelöletlenek. Ezért nem javasolt vidéken a főútvonalakról letérni, még a templom-komplexumok környékén sem.
Elektromos áram: 230 V, 50 Hz
Egészségügy: Az egészségügyi infrastruktúra Kambodzsában elmaradott, az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú. A fővárosban európai színvonalú alapellátást biztosító SOS Nemzetközi Klinika működik, a kórházi kezelést igénylő eseteket azonban Bangkokba irányítják.
Az SOS Klinika drága, utazás előtt ajánlott átfogó betegség- és balesetbiztosítást kötni. A gyógyszertárakban árult termékek minősége változó, sok a hamisított gyógyszer. Ajánlatos a rendszeresen szedett gyógyszerekből az utazás időtartamára elegendő mennyiséget magunkkal vinni. Tömeges fertőző betegségek egyre ritkábban jelentkeznek, azonban az árvizek következtében előfordulásuk időszakosan megnövekszik (malária, Dengue-láz, sárgaláz, tífusz). A szokásos védőoltásokon kívül ajánlott az általános higiéniai szabályok fokozott betartása.
A csapvíz nem iható. A fővárosban és nagyobb városokban a palackozott víz és üdítőital ellátás jól megoldott.
Nemzetközi repülőterek: Phnom Penh-i nemzetközi repülőtér, Siem Reap-i nemzetközi repülőtér
Helyi közlekedés: A közúti közlekedés az elmaradott infrastruktúra, az utak rossz minősége miatt veszélyes. Az országban jelentős útkorszerűsítési program indult, amelynek keretében a Phnom Penh- Siem Reap, illetve a Phnom Penh-Sihanoukville főutakat felújították. Egyes országrészek (Mondolkiri, Ratanakiri) különösen az esős évszakban csak nehezen, vagy egyáltalán nem közelíthetők meg. Motorkerékpár használata nem javasolt. A külföldiek motorkerékpár kölcsönzésének tilalmára hivatkozva a rendőrség a turistákat megállíthatja és pénzbüntetés mellett felszólíthatja, hogy a kölcsönzött járművet vigyék vissza. Az utak, járművek állapota és a vezetők hiányos műszaki ismeretei miatt szintén nem tanácsos motorkerékpár-taxit igénybe venni.
Gépkocsi bérlésére általában gépjárművezetővel együtt van lehetőség. Törvényi szabályozás alapján a Kambodzsában történő autóvezetéshez a nemzetközi vezetői engedély alapján kambodzsait kell kérelmezni.
A kambodzsai magán légitársaságok számának gyarapodásával a repülőgépek általános műszaki állapotával és a karbantartás színvonalával kapcsolatban kétségek merülhetnek fel. Az országon belüli repülőjáratok száma korlátozott, az indulást gyakran módosítják, vagy törlik, illetve váratlanul megváltoztatják a menetrendet.


Külképviselet

Kambodzsában nincs magyar nagykövetség.
A Phnom Penh-i EU-képviseletek megállapodása értelmében a bajba jutott magyar állampolgárok a német nagykövetséghez fordulhatnak segítségért:
cím: No 76-78, Street 214 (= Rue Yougoslavie) Phnom Penh,
tel: +855-(0)23-216 193; 216 381,
ügyeleti tel (mobil): +855-(0)12-818 202,
fax: +855-(0)23-427 746,
e-mail: info@phnom-penh.diplo.de).

Sorry, you need to install flash to see this content.