Ma 2020. 09. 30.,
Jeromos napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.

Kuba

2012-06-28 | Utoljára módosítva: 2012-07-02 15:18:31

Hivatalos név: Kubai Köztársaság
Anyanyelven: República De Cuba
Államforma: köztársaság
Időzóna: GMT-05:00
Pénznem: Kubai peso
Főváros: Havanna
Terület: 110 860 km2
Lakosság: 11 382 820 fő (2006)
Népsűrűség: 97.60 fő/km2
Hivatalos nyelv: spanyol
Éghajlat: Szubtrópusi éghajlatú ország, ahol az év 330 napján süt a nap. Esős (május–október) és száraz (november-április) időszakok váltják egymást. A levegő átlagos hőmérséklete 25.5 ºC, a levegő átlagos páratartalma 78%.
Népcsoportok: 60% spanyol származású, 22% vegyes, 11% afrikai származású, 1% kínai
Vallások: 47% katolikus, 4% református, 2% egyéb
Nagyobb települések: La Habana (Havanna), Santiago de Cuba, Camagüey, Holguín, Guantánamo, Santa Clara, Bayamo, Cienfuegos, Pinar del Río, Las Tunas, Matanzas.
Beutazási feltételek: Kubába való beutazáshoz magyar állampolgároknak nem szükséges vízum. Az útlevélnek a beutazástól még 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Belépéskor kérhetik a visszaútra szóló repülőjegyünk bemutatását, melyet célszerű már az útlevélkezeléskor kéznél tartani. Kubába (hasonlóan az USA-hoz, Mexikóhoz) tilos bevinni bármilyen élelmiszer ipari terméket (húsféléket, gyümölcsöt stb.), mely alól az eredeti csomagolású cikkek (pl. csokoládék, kekszek) képeznek kivételt. Belépéskor vámvizsgálaton esünk keresztül, mely során megvizsgálhatják minden poggyászunkat. Belépéskor egy formanyomtatványt kell kitölteni adatainkkal, tartózkodási célunkkal. Kilépéskor a megőrzött másodpéldányt le kell adni.
Fizetés: Mivel Kubában már engedélyezett a külföldi fizetőeszköz, elsősorban az amerikai dollár tartása, így annak használata általánosan elterjedt. A hotelekben, éttermekben, üzletekben CUC-ban fizethetünk. Ez az ún. "konvertibilis peso", aminek az értéke megegyezik a dolláréval (ez nem felel meg a nemzeti fizetőeszköznek, a peso-nak, amivel ritkán találkozik a turista). A legtöbb, nemzetközileg használatos bankkártyával fizethetünk az országban (bár használatuk még nem annyira elterjedt, mint hazánkban), kivételt csak az American Express kártya jelent, melyet egyelőre sehol nem fogadnak el.
Közbiztonság: Az utóbbi időben egyre több a külföldiek kárára elkövetett lopás, tolvajlás, de meg növekedett a durvább rablási esetek száma is. Az esetek főként általában a turisták által látogatott helyeken történnek.
Elektromos áram: 110 V, 60 Hz
Egészségügy: Az országba való belépéskor a hatóságok nem kérnek igazolást a biztosítás meglétéről. Mindazonáltal javasoljuk, hogy a közbiztonság romlására való tekintettel kössenek személy és poggyászbiztosítást. A magyar egészségügyi biztosítást nem fogadják el, így a bajba kerülteknek erősen a pénztárcájukba kell nyúlniuk, ha - az egyébként kitűnő - kubai egészségbiztosítási rendszert igénybe óhajtják venni. Havannában a Cira Garcia kórház nyújt a külföldiek részére megfelelő egészségügyi ellátást.
Nemzetközi repülőterek: Habana, Santiago de Cuba, Camaguey.
Helyi közlekedés: Az ország egész területén gondot okoz a tömegközlekedési eszközök hiánya. Az ország egyik városában sincs metró, villamos, a buszközlekedés városon belül és kívül egyaránt színvonaltalan, nem megbízható. Hivatalos menetrend nincs. A vonatközlekedés is hasonló színvonalú, a sok áramszünet és a mozdonyok műszaki állapota miatt a menetidő bizonytalan. A kisebb méretű taxik közül a legolcsóbbak az úgynevezett "Panataxi"-k illetve a "Turistaxi"-k. Használatosak és közkedveltek a turisták körében még a "bicitaxi"-k és a "cocotaxi"-k. Ajánlatos, hogy a látogató minden esetben ragaszkodjon a taxióra bekapcsolásához! Személygépkocsit a repülőtéren, illetve a szállodákban is lehet bérelni.


Külképviselet
Magyar Nagykövetség Havannában
Cím: Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado, Havanna
Előhívó: (00)-(53)-(7)
Telefon: 833-3365, 833-3346 (magyar nyelvű menü: 2-es gomb, utána konzuli információk: 1-es gomb, e-mail cím: 2-es gomb, titkárság: 0-ás gomb)


A Kubai Köztársaság Nagykövetsége Budapesten
Cím:
1026 Budapest, Harangvirág u. 5. II. emelet 3.
Telefon/fax: (+36-1) 325 7290
Fax (+36-1) 438 5956
E- mail: prensa@embacuba.hu

Sorry, you need to install flash to see this content.