Ma 2024. 06. 24.,
Iván napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = '', created = 1719266035, expire = -1, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = 'relevant_content:cikkek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/cikkek/napoly-capri-amalfi-buvarprogramokkal' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = '', created = 1719266035, expire = -1, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = 'relevant_content:hirek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/cikkek/napoly-capri-amalfi-buvarprogramokkal' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.

Nápoly, Capri, Amalfi búvárprogramokkal

2012-06-11 | Utoljára módosítva: 2014-05-05 07:19:23

Capri meredeken emelkedik ki a vízből gazdag növényvilágával, gyönyörű kis házaival, és romantikus utcácskáival. Ön szerint évezredek óta miért utazik mindenki Capri szigetére?! A titkot elárulja az Explorer World Travel!

NÁPOLY - CAPRI – SORRENTO – AMALFi

POMPEJI – VEZÚV

 

Időpont: igény szerint

Utazás: repülővel 
Szállás: tengerparti 4**** üdülőfaluban, 8 nap/ 7 éj.
Elhelyezés: 4 fős 2 szobás apartman házakban 
Ellátás: Félpanzió
 

Önálló csoportok számára egyedi árat alakítunk ki!

 

Programajánlat:

1. nap: Elutazás

Találkozó a repülőtéren és elutazás menetrend szerint. Kora esti érkezés Nápolyba. Transzfer a Sorrentói - félszigeten át a szállásra és vacsora.

Éj a Sorrentói-félszigeten

2. nap: Capri

Kirándulás hajóval Caprira, a csodák szigetére -a római császárok 12 Istenének nyomdokain - Marina del Cantonéból. A Nápolyi-öböl azúrkék vizének gyöngyszeme már a római cézárokat is rabul ejtette. Kikötés az Odüsszeusz kalandozásai óta ismert -Marina Piccolában, rálátással a Faraglioni sziklákra. Az Augustus Kert Capriban, a Villa San Michele, és libegővel a Monte Solaro – az időtlen idők óta Naphegynek nevezett csúcs - megtekintése Anacapriban.  Hajóval megkerüljük a szigetet és kedvező időjárás, hullámzás esetén a Kék Barlang megtekintése kis csónakokkal. Esti érkezés az üdülőfaluba, ahol tenger gyümölcsei vacsoraest vár ránk ravellói vörösborral. Éjszakai merülés a Punta Campanella és a Galli-szigetek között.

 

Éj a Sorrentói-félszigeten.

3. nap: Sorrento vagy Amalfi 

Pihenés, fürdés, napozás. Igény szerint Sorrento kirándulás busszal. Vagy, igény szerint snoorkeling, búvároktatás az Isteni-Amalfi-partvonal mentén.

Éj a Sorrentói-félszigeten.

4. nap: Pompej/Vezúv - Sorrento

Kirándulás Pompej romvárosához, amely 79. augusztus 24-én pusztult el. A gazdag kereskedő város feltárása az 1860-as években kezdődött, s mára egyedülálló módon bepillantás nyerhető a „konzervált” régmúlt házak rejtekeibe, úgy ahogy az ókor idején életük megszakadt. A város UNESCO világörökségi védelem alatt áll. Felutazás a Vezúv csúcsára. A legendás vulkán 1944-ben tört ki utoljára, azóta elcsendesült és festői hátteret kölcsönöz a Nápolyi-öbölnek. Útközben pihenő Sorrentóban, a félsziget fővárosában. 

  

Éj a Sorrentói-félszigeten.

5. nap: Amalfi

Pihenés, fürdés, napozás. Igény szerint snoorkeling, búvároktatás az Isteni- Amalfi partvonalon.

Éj a Sorrentói-félszigeten.

6. nap: Ischia - Amalfi

Pihenés, fürdés, napozás. Igény szerint Ischia hajókirándulás. Díja: 9.700.-Ft/fő. Igény szerint snoorkeling, búvároktatás az Isteni-Amalfi-partvonalon.

Éj a Sorrentói-félszigeten

7. nap: Amalfi 

Kirándulás hajóval a Divina Costiera -Isteni partvonal - érintésével Amalfiba a Földközi Tenger első tengeri köztársaságába. Kis útközbeni kitérő a Galli-szigetek felé. Amalfi nyugodtan pályázhat a városok szépségversenyének első díjára, UNESCO világörökségi védelem alatt áll. A Szent András Dóm, az Arsenale meglátogatása, majd limoncello kóstoló a Malmok Völgyében. Délután a Smaragd barlang és Positano, napjaink divatos tengerparti üdülővárosának megtekintése. Éjszakai merülés a Punta Campanella és a Galli-szigetek között.

  

Éj a Sorrentói-félszigeten

8. nap: Nápoly - Indulás

Hazautazás. Délelőtti városnézés Nápolyban, Campania tartomány „fővárosában”, a Dóm az anjou Endre herceg sírjával, a Népszavazás tere, a Királyi palota, a San Carlo Opera, az Umberto Galéria, a magyar-anjou – Nagy Lajos - kötődésű Castel Nuovo és a kikötő. Transzfer a repülőtérre és elutazás. Esti érkezés Budapestre.

   

Részvételi díj (október): 140.000.-Ft/fő (legkevesebb 14 fő résztvevővel)

Részvételi díj (szeptember): 145.000.-Ft/fő (legkevesebb 14 fő résztvevővel)

Wizzaire repülőjegy irányára: 20.000-30.000.-Ft/fő

Két fős apartman felára: 21.000.-Ft/fő/hét

Egy fős apartman felára: 33.000.-Ft/hét

BBP TOP biztosítás: 4.720.-Ft/fő

Az utazási csomag a következő szolgáltatásokat tartalmazza: Utazás, szállás, reggeli és vacsora, magyar idegenvezetés, Pompeji és helyi idegenvezető, Vezúv kráter belépő, Capri hajókirándulás és a Villa San Michele, az Amalfi hajókirándulás, a dóm és a kerengő, ill. a Smaragd Barlang belépője és a buszjegyek Capri szigetén. 

A részvételi díj tartalmazza a hajó költségét a merülésekhez, a saját felszereléses 8 alkalommal történő nappali és éjszakai merülést, 15-18 literes palackokkal és az ólomöveket.

A repülőjegy kedvező árát a minél korábbi időpontban történő foglalás határozza meg!

 

“Napule é 'nu paese curioso
'nu teatro antico sempe apierto
'nce nasce gente ca senza cuncierto
scenne ' pe strade e sape recitá…”
“Nápoly egy különleges város,
mint egy szabadtéri színház,
lakói, akik itt születnek,
a színjátszást az utcán tanulják…” Eduardo de Filippo

Nápoly és az őt környező öböl valóban a művészet, a játék, a történelmi rejtélyek városa, sőt szülőhelye is lehetne.

 

Egy titokzatos múlt emlékei, a Nápolyi-öböl

Kevés helyen láthatunk olyan csodákat, mint a Nápolyi-öbölben, amelyet okkal sorolhatunk Itália legfőbb értékei közé. Nehéz meghatározni azt a történelmi és földrajzi fogalmat, amit Mediterráneumnak nevezünk, s ezen belül is, talán még nehezebb összegezni mindazt az elképesztő gazdagságot, amit Capri, Sorrento, Amalfi, Nápoly, Pompeji és a vulkáni képződmények kínálnak.

A területe jelentős értékek tárháza: az öblök és a hegyvidékek természeti csodái, a várak és az antik épületek, a konyhaművészet és a népművészet szempontjából. E csodák nélkülözhetetlen alkotóelemei a bájos kis települések éppúgy, mint a történelmi központok és a modern termálfürdők, amelyek létezésükkel tanúskodnak az öböl civilizálódásának különböző állomásairól, fantasztikusabbnál fantasztikusabb emlékek sorát tárva elénk.

Az Alpoktól a Jón-tengerig nyújtózó Appennin-félsziget, Itália – s benne Campania tartomány – geográfiai képe és politikai életének alakulása igen változatos. Dél-Olaszország szinte teljes területe az ókorban a görög világ része volt. A görög kultúra megtermékenyítő hatása a mai napig érződik, nyomait mind a környezeten, mind a vidék lakóin ma is azonnal felfedezhetjük.

Nápolynál találkozik a hegyvidék a síksággal, ide érkeznek a Tirrén-tenger fodrozódó hullámai Capri és Ischia szigete felől, és itt érintkezett egymással hajdanán három különböző, teremtő szellemű nép a csodálatos, antik kultúrák megalkotójaként. Északon, a Róma felé eső vidékeken a művészi ipart űző és ugyanakkor ügyesen kereskedő etruszkok éltek. A síkon a földművelő és állattenyésztő latin, a Vezúvot övező hegyvidéken és lankás területeken az oszk törzsek csoportjai alkottak népes kolóniákat. Itália őslakos népei nem véletlenül telepedtek meg itt, hogy aztán az a hódító görögökkel egyesülve, a mai népesség alapját képezzék.

A nápolyi királyság birtoklásáért gyakran dúltak öldöklő küzdelmek, s benne magyar királyainknak is főszerep jutott. Nagy Lajos királyunk öccse, Endre herceg meggyilkolásának bosszújaként 1347 és 1351 között „uralta” a Nápolyi Királyságot. Később a spanyol trónkövetelők fellépését követően összetűzések törtek ki a franciák és az angolok között, “természetesen” kihagyva ebből a helybélieket, a trónra legilletékesebbeket. Ennek köszönhetően jutottak el a félsziget városaiba olyan személyiségek, mint Joachim Murat, Bonaparte marsallja, a későbbi nápolyi király, és ellenfelei: Nelson admirális és Napóleon későbbi “foglárja”, sir Hudson Low. A 19. század békés időszakai és az egységes olasz állam létrejötte után az arisztokraták és a világhírességek mellett már feltűntek a korabeli “turisták”, az egyszerű vándorok és utazók is. Az északi országokból különösen a téli időszakban érkeztek látogatók, hogy az enyhe mediterrán klímát élvezzék, és különféle kórságaikat gyógyíttassák. Az idelátogató hölgyek és urak életében többnyire “vízválasztó” volt az a pillanat, amikor az első pillantást vethették a paradicsomi tájra, a természeti szépségek sokaságára. E pillanat varázsa többnyire hosszabb maradásra bírta őket, nem ritkán életük végéig. Akik aztán mégis visszatértek az otthonukba, magukkal vitték Sorrento, Amalfi, Positano színes képeit, festményeit, fotóit, hogy féltett kincsként őrizzék azokat komódjuk sarkán. 

Ma már csak megfakult rajzolataikból következtethetünk arra, hogy mennyit változtak a tájak és a városok az elmúlt száz esztendőben. A múlt történelmén kívül tehát minden átalakulóban van, és ehhez járul hozzá a jelen lüktető ritmusa, amelyben nagy szerep jut a látogatóknak, hogy a két öblöt elválasztó félsziget még ismertebb legyen a nagyvilág számára. Itt kerül sor öbölbeli sétánkra is, ahol a régi időktől napjainkig vezet bennünket az időkerék, megállíthatatlanul gördülve a szigetek és félszigetek kanyargós útjain.

Ha Róma felől közelítjük meg a Nápolyi-öböl területét, akkor két utat választhatunk. A tengerparti út már az ókori időkben is használatos volt, ennek egyik legszebb hagyatéka a Via Appia Antica Rómában, ill. annak ma már csak képzeletbeli folytatása Nápoly felé. A legtöbb látogatót a vele szinte párhuzamosan futó vasútvonal és a korunk felgyorsított üteméhez alakított Autostrada del Sol – a Nap autópálya – szállítja az öböl idegenforgalmi központjaiba. 

Az utazót először Nápoly, a nyüzsgő, lüktető nagyváros fogadja.

Innen ágaznak szét az útvonalak – a Vezúv előtt és mögött – Salerno felé, és a meredeken a tengerbe szakadó tufasziklák fennsíkján a kanyargós szerpentinek, no meg a Circumvesuviana vasút Sorrento irányába. Sorrentóból már csak autóval, autóbusszal, vagy gyalogosan érhetjük el a félsziget többi kívánatos célpontját. Ami a környező szigetek felfedezését illeti: Nápoly, Sorrento, és a főbb tengerparti települések egyaránt megfelelő kiindulási pontot nyújtanak, mivel a hajójáratok sűrűn behálózzák a Salernói- és a Nápolyi-öböl teljes vízfelületét. S nem szabad figyelmen kívül hagyni a kisebb hajóstársaságokat és a jacht-túrák szervezőit sem, akik a legszínesebb kínálatot nyújtják a programjaik során. Campania felix, avagy a „boldog Campania” tartomány területének nagy részét a Campán Appenninek és a cilentoi illetve a matesei röghegységek foglalják el. Jelen vannak vulkanikus domborulatok is, mint a Vezúv vagy a Roccamonfina, a Campi Flegrein és a Nápolyi-öböl néhány legjelentősebb szigetén, mint Ischia és Prócida. A partszakasz több mint 350km hosszan terül el, néhol sekély és homokos, máshol mély és sziklás vagy nagyobb öblöket alkot, mint a Nápolyi-öböl, a Salernói öböl és a Policastroi-öböl. Az Appenninek láncolata és a tenger között egy hosszú, vulkanikus termőréteggel feltöltött, sík övezet húzódik.

A légi közlekedés szempontjából természetesen Nápoly repülőtere központi szerepet játszik. Itt landolnak mind a nemzetközi, mind a belföldi járatok. A helikopteres szállítás – igény szerint – szintén a repülőtéren igényelhető, ha a környező szigetek valamelyikét tűzzük ki célállomásunknak. A terület klímája egész évben enyhe, az egészségre nagyon jó hatású.

S ha már az egészségről is szó esett, szívleljük meg a híres salernói orvosi iskola tanácsát: “Ne feledjük, hogy látni jöttünk, amihez idő kell, de friss szellem is az alábbiak szerint: Hat órai alvás elég fiatalnak és öregnek, hetet megengedünk a lustának, de nyolcat senkinek.” (Sex horas dormire sat est iuvenique, senique, septem vix pigro, nulli concendimus octo.)

Kezdjük utazásunkat a Homérosznak tulajdonított ókori klasszikus és örökbecsű mű, az Odüsszeia alapján, a furfangos Odüsszeusz bolyongásait követve, ott, ahol először csendült fel a szirének csábítóan édes éneke.

A leírtak alapján Capri szigetének Szirének-szirtjére ismerhetünk? Vagy talán Sorrento meredeken tengerbe szaladó partvonalára? Esetleg a kicsinyke

Li Galli szigetekre? Avagy mindegyikre?

 

Capri

Capri több millió éves természeti szépség, a Nápolyi-öböl azúrkék vizének gyöngyszeme, fantasztikus nem mindennapi műve az alkotó teremtőnek. A sziget valószínűleg több drámát élt meg, és több különleges személyt látott környezetével együtt, mint a hasonló sok kis sziget a világ bármely részén. Capri római uralom alá kerülése i.e. 29-ben kezdődött, amikor Augustus császár és kísérete a szigetet meglátogatta. Szépsége és klímája annyira lenyűgözte, hogy a nápolyiakkal elcserélte Ischiáért. Tiberius császár életének utolsó tíz évét itt töltötte, és általa Capri tovább virágzott. Uralkodásai alatt templomok, villák és monumentális épületek jöttek létre. Sajnos nem lehet pontosan érzékeltetni az akkori gazdagságot és pompát, amit a sziget a császárok alatt átélt. Caligula és Néró után sem merült a sziget neve feledésbe, ám jelentősége csökkent, mivel a későbbi uralkodók mást választottak pihenőhelyül.

A sziget történelme a múlt színes enciklopédiájának tekinthető, ahol olyan nevek szerepelnek, mint: Augustus és Tiberius, a féktelen Caligula, a kalandor Agrippa Hertides (a nagy Heródes unokája) Júdea későbbi királya. Szent Konstantinus, a szép Johanna királynő (Endre herceg felesége), a hírhedt vörös kalóz „Barbarossa” Khair-Ed-Din, a szentéletű Serafina apáca, az angol Nathaniel Thorold, a kincsvadász kalandor Norbert Hadrawa, a déli államok ezredese John Clay MacKowen, az ágyúkirály Friedrich Alfred Krupp és családja, báró Jacques d'Adelsward Fersen, Gorkij, Lenin, Norman Douglas, az idősebb A. Dumas, Wagner, Nietzsche, a svéd királyné, Axel Munthe, D'Annunzio, Oscar Wilde, Cocteau és Gide valamint Picasso és még számtalan nevezetes egyéniség.

A hírnevet a felélénkülés és ki tudja, talán a lassú lecsúszás követi. Godard „Megvetés" című filmje után, amit a szép fekvésű Malaparte villában forgattak Bardot-val és Piccolival, az emberek töprengeni kezdtek: talán mégis különleges Capri? Aztán elmentek, és mindenki felfedezte önmagának. Nyugodtan állíthatom, hogy Capriról senkinek sem kell lemondania, a sziget mindenkit vár.

 

Beatrix I. Mátyás király hitvesének halála Ischia szigetén

Hunyadi Mátyás a magyarok királya Boroszlóban, ahol az egyesült cseh-lengyel hadsereg ellen táborozott, 1474. október 30-án nagy pompával ünnepelte nápolyi követeinek tudósítását, hogy Beatrix a nápolyi király Ferdinánd leánya vele jegyességre lépett. Beatrix szeptember 18-án indult el kíséretével Nápolyból. A király feleségébe, aki megjelenésével bárkit elbájolt volna, nagyon szerelmes volt. A magyarok gyűlölték a királynét, lehet azért is mert a királyi udvar szokásait olasz, de főleg nápolyi modor szerint megváltoztatta. 

Mátyás1490. április 4-én Bécsben, miután komornája férges fügét adott neki, rosszul lett és a következő második napra 6-án elhunyt. Beatrix csak 17-én tudatta a király halálát hivatalosan és minden fájdalom nélkül. A koronát maga számára kérette, ám hamar kiderült, hogy megkapni nem fogja, ezért annak ajánlotta fel, aki őt feleségül veszi. A gyász minden jelétől mentesen, akár nápolyi elődje Johanna, ő is csak önmagára gondolt. Ám kosarat kapott. A csalódott és feldúlt Beatrix előbb Bécsbe, majd Nápolyba és onnan Ischia szigetére vonult. Itt a szigeten végső szegénységre jutva az elfeledett hercegnőként a királyi ház romjai közé temetkezett, oda amelyből származott, amelyet tettei után megérdemelt. 

Jelentkezzen a travel@explorergroup.hu email címen vagy töltse ki az alábbi mezőket:

Jelentkezés az útra

Nápoly, Capri, Amalfi búvárprogramokkal

A jelentkező adatai

Sorry, you need to install flash to see this content.