Ma 2023. 02. 06.,
Dorottya, Dóra napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = '', created = 1675661890, expire = -1, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = 'relevant_content:cikkek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/cikkek/szkander-beg-orszaga-albania' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = '', created = 1675661890, expire = -1, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = 'relevant_content:hirek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/cikkek/szkander-beg-orszaga-albania' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.

Szkander bég országa - Albánia

2013-02-25 | Utoljára módosítva: 2014-01-22 22:31:52

Az Adriai-tenger partvidékén fekvő Albánia Kelet-Európa leghosszabb diktatúrájával "büszkélkedhet", mely sajátos módon visszafogta a fejlődésben. Talán ennek is köszönheti érintetlen természeti kincseit, vadregényes tájait. Albániának 6 nemzeti parkja, 24 természetvédelmi területe és 2000 egyéb védett természeti értéke van.

Az albán fővárost sajátosan sokszínű balkán pezsgése teszi igazán vonzóvá. Tirana építészetében egyszerre van jelen a római, a török és a szovjet hatás.

ALBÁNIA

KOSZOVÓ ÉS MACEDÓNIA

 

Időpontok: igény szerint

Utazás: autóbusszal

Szállás: 3 *** színvonalas szállodákban

Ellátás: félpanzió

 

Programterv:

1.nap: Budapest – Belgrád – Nis – Pristina – Prizren (800 km) 

Találkozás Budapesten, indulás Koszovóba. Csomagolt ebéd, este érkezés Prizrenbe, séta a belvárosban.

2.nap: Prizren – Shkodra / Skutari  - Tirana (170 km)

A reggeli után rövid séta Prizrenben. Utazás az Albán Alpok keleti oldalán húzódó völgyek mentén Észak-Albánia legnagyobb városába Shkodrába. Megtekintjük a római katolikus Szent István székesegyházat, az érseki palotát, lehetőség szerint a báró Nopcsa Ferenc Emlékmúzeumot, valamint a település feletti Rozefa várát. A 13. századi alapú, három udvaros vár uralja a környéket. Az időjárástól függően, pazar kilátás nyílik a Shkodrai-tóra, Albánia egyik természetvédelmi területére. Innen Lezha-ba folytatjuk utunkat. A település neve összefonódott Szkander bég (Kasztrióta György) nevével, aki 1444-ben itt hozta létre a törökellenes Albán Ligát, és halála után itt temették el. A jelképes sírt magába foglaló Mauzóleum megtekintése. Délután Kruje nevezetességeivel ismerkedünk: a Szkander bég Múzeum, mely a régi vár alapjain lett újjáépítve, s büszkén hirdeti az itt született vezér, Hunyadi János fegyvertársa, hírnevét, katonai, politikai nagyságát. A hegyoldalba épült város és a vár méltán viseli az „Adria erkélye”  címet. A várlátogatás után  a néhány méterre lévő Néprajzi Múzeum az elmúlt századok családi életkörülményeit mutatja be, eredeti használati eszközökkel, bútorokkal. A közeli, a középkor óta működő Bazárban a szőnyegkészítés technikáját leshetjük el, s emléktárgyakat is vásárolhatunk. Esti érkezés Tiranába, Albánia fővárosába.

Vacsora és szállás a Hotel Chateau Linzaban a Dajti-hegy tövében.

 

3.nap: Tirana – Dajti-hegy – Durres/ Durazzo - Tirana (120 km) 

Ismerkedés Tiranával: a Szkander bég nevét viselő főtér körül összpontosulnak a város látnivalói, a Nemzeti Múzeum, az Opera, az Ethem Bej mecset és a Szahat Kula, az Óratorony. Dél körüli érkezés kabinos felvonóval a Dajti-hegyre. Sétánkat követően visszatérünk és késő délutáni sétát teszünk Durresben a Velencei Erőd maradványainak és a tengerparti központ megtekintésével.

Vacsora és szállás a Hotel Chateau Linzaban a Dajti-hegy tövében.

4.nap: Tirana – Ardenica – Apollonia – Berat (170 km)

Tiranától délre, Ardenica-ban egy középkori, ma már újra működő ortodox kolostort keresünk fel. A templomban csodálatosan faragott és aranyozott ikonosztáz és szószék a fő látnivaló az értékes falfestmények mellett. Fier-ben egy modern, működő dzsámit keresünk fel, melynek dísze a 7 tonnás, gyöngyökből font csillár. Apollonia romvárosa következő állomásunk, mely az ókorban jelentős település volt, s értékeit a folyamatos ásatások hozzák felszínre. Az itteni ortodox kolostorban személyesen győződhetünk meg arról, hogy a „falnak is füle van”. Testközelből tekinthetünk meg néhány beton  bunkert, Enver Hodzsa időszakából. Következő állomásunk Berat, Albánia múzeum városa, az UNESCO Világörökség része. Az egykori történelmi városközpontban, megtekintjük a török kor emlékeit: a  dzsámit és a medreszét (moszlim, vallási iskola, dervisek szállása). A hegy alatti  muzulmán Mangalem-negyedben, majd áthaladva az 1780-ban épített kőhídon, a keresztény Gorica-negyedben folytatjuk a városnézést. Vacsora és szállás a városban a Hotel Tomorriban.

5.nap: Berat – Vlora - Saranda  (170 km)

 

Berat, az „ezerablakos város” további nevezetességeivel ismerkedünk. A város feletti várban  a XIII. – XIV. századból származó templomok, Onufri, híres albán ikonfestő múzeuma és csodálatos panoráma vár. A  vár után a Néprajzi Múzeumba sétálunk, mely a valami- kor itt lakott albán család életkörülményeit mutatja be, XIX. századi eredeti berendezési tárgyakkal. Dél körül érkezés Vlorába. Az „apró” Murad mecset külső, és a Függetlenségi emlékmű megtekintése.  Délután érkezés a szállásra, majd pihenés, fürdés, szabadprogram. Vacsora és szállás a Hotel Brilantban Sarandában.

6.nap: Saranda – Butrinti – Gjirokastra–  Elbasan - Pogradec - Tushemisht (230 km)

Utazás Butrinti-be, ahol Albánia egyik legjelentősebb történelmi épület- együttesét tekintjük meg. Ez 1992 óta szintén része a Világörökségnek. Albánia leghíresebb római kori romvárosában kétezer év emlékei láthatóak: a Kr. e. IV. századi Aszklépiosz- szentély, az ókeresztény keresztelőkápolna, a római kori mozaikpadlós fürdő fűtőteremmel. A Vivari-csatorna túlpartján álló kis várat,  Ali Tepelen(t)i janinai pasa emeltette, de nem látogatható. Átkelés a hegyeken a festői szépségű Ohridi-tó partjára. Útközbeni pihenővel a Világörökség városában, a viharos időket átélt Gjirokastrában. Érkezés este. Vacsora és szállás a Hotel Milleniumban Tushemishtben.

7.nap: Tushemisht - Sveti Naum – Ohrid - Skopje (200 km)

Határátlépés  Macedóniába, ahol a tóparti, világhírű Sveti Naum kolostorát tekintjük meg. Onnét 

tovább utazunk a tó mentén panoráma fotószünettel tarkítottan a vízi-skanzennél, majd rövid séta Ohridban a Világörökségi jelzőt viselő városban. Átkelés a hegyeken Skopjéba. Városnézés a Nagy Sándor kulturális örökségére épült belvárosban a vacsorát megelőzően. Éj Skopjéban.

8.nap: Skopje – Nis - Belgrád – Budapest (800 km)

Hazaindulás. Igény szerinti egyéni étkezés az autópálya pihenőknél. Esti érkezés Budapestre.

  

Részvételi díj: 177.000.-Ft/fő

BBP csoportos biztosítás: 4.160.-Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza a további belépőket és látogatásokat: Prizren, Shkodra, Kruja Múzeum, Tirana, Vlora, Durres, Berat, Apollonia, Butrinti. Sveti Naum, Ohrid.

Sztornó biztosítás köthető. Díja a részvételi díj 5%-a.

Jelentkezés az útra

Szkander bég országa - Albánia

A jelentkező adatai

Sorry, you need to install flash to see this content.