Ma 2024. 05. 15.,
Zsófia, Szonja napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = '', created = 1715805144, expire = -1, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = 'relevant_content:cikkek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/hirek/furcsa-foltok-az-uranuszon' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = 'a:2:{s:7:\"subject\";s:16:\"Relevant Content\";s:7:\"content\";s:556:\"<div class=\"item-list\"><ul><li class=\"first\"><a href=\"/hirek/gyilkos-csillagok\">Gyilkos csillagok</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/urhajos-kerestetik\">Űrhajós kerestetik!</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/lehetseges-hogy-van-elet-jupiter-jeges-holdjan\">Lehetséges, hogy van élet a Jupiter jeges holdján?</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/visszatertek-barlangokbol-az-esa-asztronautai\">Visszatértek a barlangokból az ESA asztronautái</a></li>\n<li class=\"last\"><a href=\"/hirek/ozonreteget-talaltak-venuszon\">Ózonréteget találtak a Vénuszon</a></li>\n</ul></div>\";}', created = 1715805144, expire = -1, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'relevant_content:hirek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/hirek/furcsa-foltok-az-uranuszon' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.

Furcsa foltok az Uránuszon

2011-10-31 | Utoljára módosítva: 2011-10-31 11:41:47
Forrás:

Kutatók ismeretlen eredetű világos foltokat fedeztek fel az Uránusz atmoszférájában. A bolygó eddig az asztronómia feketebáránya volt, mivel semmiféle rendkívüli felfedezést nem tudhat magáénak, most azonban, úgy tűnik, elnyeri a csillagászok figyelmét.

Csillagászok a napokban ismeretlen eredetű foltokat vettek észre az Uránusz atmoszférájában. A felfedezés kulcs lehet az Uránuszhoz hasonló bolygók pontosabb megfigyeléséhez.
Az Uránuszt hivatalosan 1781. március 13-án fedezte fel Sir William Herschel csillagász – a gyakorlatban azonban már 1690 óta többször regisztrálták, de mindannyiszor csillagnak vélték. Az Uránusz a Naprendszer hetedik bolygója, a harmadik legnagyobb átmérőjű és a negyedik legnagyobb tömegű. Az óriásbolygó légköre többnyire hidrogénből és héliumból áll, de kevés metán is található benne – nagyon hasonló a Naprendszer három másik óriásbolygójához, a Jupiterhez, Szaturnuszhoz és Neptunuszhoz, ugyanakkor sokkal több vizet és ammóniajeget tartalmaz. A hagyományos jégtől eltérően az ammóniajég egy rendkívül sűrű folyadék. Az Uránuszt a Neptunusszal együtt gyakran jégóriásnak is nevezik. Az Uránusz húszszor olyan messze van a Naptól, mint Földünk, szabad szemmel csak nagyon tiszta égen látható, és csak akkor, ha a Nap megfelelően világítja meg. Több mint 90 fokos tengelyhajlása következtében legtöbbször csak egyik pólusát mutatja a Nap felé.


Larry Sromovsky csillagász a Gemini 8,1 méteres teleszkóppal olyan képet készített az Uránuszról, amelyen atmoszférájában világos, fakó foltok láthatóak. A csillagászok úgy gondolják, hogy a foltokat magaslégköri jégkitörés okozhatta. Az egyik vezető bolygókutató, Heidi B. Hammel a Facebook-adatlapján jelentette be a nagyszabású felfedezést valamint azt, hogy további vizsgálatokat folytatnak a foltok eredetét illetően. A világ legnagyobb csillagászait kérték fel, hogy vizsgálják meg a különös jelenséget, és valószínűleg a Hubble teleszkóp is készít majd néhány képet az Uránusz légköréről. „Az Uránusz a rejtélyes foltjai segítségével betekintést enged nekünk a planetáris légköri energiaegyensúlyba” – nyilatkozta Hammel a Discovery News-nak.

Discovery News

Sorry, you need to install flash to see this content.