Ma 2024. 05. 14.,
Bonifác napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = 'a:2:{s:7:\"subject\";s:16:\"Relevant Content\";s:7:\"content\";s:293:\"<div class=\"item-list\"><ul><li class=\"first\"><a href=\"/cikkek/legujabb-szamunkbol-feher-oroszlan-birodalma\">Legújabb számunkból: A fehér oroszlán birodalma</a></li>\n<li class=\"last\"><a href=\"/cikkek/zebracsordak-es-turistacsoportok\">Zebracsordák és turistacsoportok</a></li>\n</ul></div>\";}', created = 1715644749, expire = -1, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'relevant_content:cikkek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/hirek/holdtolte-utan-megszaporodnak-az-oroszlantamadasok' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = '', created = 1715644749, expire = -1, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = 'relevant_content:hirek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/hirek/holdtolte-utan-megszaporodnak-az-oroszlantamadasok' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.

Holdtölte után megszaporodnak az oroszlántámadások

2011-07-25 | Utoljára módosítva: 2011-07-25 13:06:37
Forrás:

Craig Packer kutató csapatával a holdciklus és az oroszlántámadások közötti összefüggést vizsgálta Tanzániában, ahol a nagymacskák rettegésben tartják a lakókat. A múlt héten publikált tanulmány szerint a legveszélyesebbek a teliholdat követő napok.

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a farkasember legendák dacára, a legtöbb félnivalónk nem telihold idején, hanem az utána következő időszakban lehet. Az afrikai oroszlánok ugyanis legtöbbször a holdtöltét követő napokban támadnak az emberre. Ennek oka, hogy sokkal küzdelmesebb számukra világosabb éjszakákon elejteni a prédát – aki ugyanúgy látja őket. Telihold után tíz napig azonban a fogyó hold nem a naplementét követően kel fel, s egy ideig teljesen sötét van. Aki ilyenkor kinn járkál, könnyű préda lehet a kiéhezett ragadozók számára.
Craig Packer, a Minnesotai Egyetem tudósa szerint a támadások száma a holdtölte utáni öt napban szembeszökő. Tanzániában, ahol Packer és csapata a kutatásaikat végezték, a nagymacskák keltette veszély nagyon is valóságos. 1988 és 2009 között több mint ezer ember szenvedett el oroszlántámadást, és ezek körülbelül kétharmada végzetes kimenetelű volt; a ragadozók egyszerűen felfalták az áldozatot.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a holdfényes éjszakákon az oroszlánok jóval eredménytelenebbül vadásznak. Packer célja az volt, hogy kapcsolatot keressen a holdciklus és a támadások közt, hiszen Tanzániában ez nagyon komoly problémát jelent. Ő és társai ötszáz esetet vizsgáltak meg, mindegyiknél figyelembe véve a napszakot és a hónapot is. Végül megállapították, hogy majdnem négyszer több támadás történt tíz nappal holdtölte után, mint az azt megelőző tíz nap során. Azt is figyelembe vették, az év mely szakaszáról van szó. Az esős évszakban, mikor az ég legtöbbször felhős, háromszor olyan gyakran történt oroszlántámadás, mint a száraz évszakban, mikor kevés felhő van az égen, s így az éjszaka fényesebb. Packer szerint a kora esti órák a legveszélyesebbek. A jelenség arra is magyarázattal szolgál, miért félnek az emberek eredendően a sötéttől, és miért tulajdonítanak természetfeletti erőt a teliholdnak – teszi még hozzá.

 

Kulcsszavak:

Sorry, you need to install flash to see this content.