Ma 2024. 05. 19.,
Ivó, Milán napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = 'a:2:{s:7:\"subject\";s:16:\"Relevant Content\";s:7:\"content\";s:117:\"<div class=\"item-list\"><ul><li class=\"first last\"><a href=\"/cikkek/voros-konyv\">A Vörös Könyv</a></li>\n</ul></div>\";}', created = 1716130412, expire = -1, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'relevant_content:cikkek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/hirek/tizbol-nyolc-faj-felfedezesre-var' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = '', created = 1716130412, expire = -1, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = 'relevant_content:hirek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/hirek/tizbol-nyolc-faj-felfedezesre-var' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.

Tízből nyolc faj felfedezésre vár

2011-09-06 | Utoljára módosítva: 2011-09-06 16:06:30
Forrás:

Nem tudtunk szinte semmit lakótársainkról, arról, hogy hány fajta növény- és állatfaj, alga és mikroorganizmus él az emberrel együtt. A tudósok mindeddig sötétben tapogatóztak ahhoz képest a felfedezéshez képest, amiről augusztus végén számoltak be. Öt kanadai tudós 8,7 millió élő fajt különböztetett meg – állatokat, gombákat, növényeket, algákat, egysejtűeket számba véve.

 Az új adat öt kutató eredménye, akik a halifaxi Dalhousie University-n dolgoztak együtt. Mivel azonban a kísérletek alatt nem lett volna elegendő idő arra, hogy megvárják, amíg a fajok millióit ténylegesen felfedezik és egyenként csoportosítják, az eredmény érdekében matematikai módszert használtak. A legnagyobb ismert fajok – mint például az emlősök – közötti adatokkal dolgoztak, azok alapján a számok alapján extrapoláltak tehát, amiket már ismertek. A korábban ténylegesen jegyzett 1,2 millió fajtól ezzel a módszerrel jutottak el a 8,7 milliós adathoz, amelyet más tudósközösség is elismert. Angelika Brandt, a hamburgi zoológiai múzeum egyik tudósának a Washington Post lapjain közölt kijelentése alapján például a kanadai kutatócsoport következtetése valóban jelentős és tökéletesen egybehangzik az eddig csak sejtésekből összeálló elképzelésekkel.

A számítás azonban nem pusztán az intellektuális kíváncsiságot elégíti ki. Ismerni a fajok számát új lépcsőfokot jelenthet azok megóvásában. A kanadai kutatás egyik résztvevője, Boris Worm, bolygónkat olyan gépezethez hasonlítja, amelynek 8,7 millió alkatrésze van. Véleménye szerint, ha úgy gondolunk a földre, mint egy rendszerre, ami arra hivatott, hogy segítse a fajok túlélését, elengedhetetlen megvizsgálni, hogy mennyire összetett ez az „életmentő” motor. Az oxfordi tudós, Robert May azonban az emberiség önzőségéről tett tanúbizonyságaként tekint arra a tényre, hogy bár a leghatalmasabb könyvtárak által őrzött könyvek számát is ismerjük, azt mindeddig mégsem tudtuk, hogy hány fajta élőlénnyel osztozunk a bolygón.

Bár a felfedezés jelentős előrelépést jelent, még mindig nem teljes. A számítás ugyanis még nem terjed ki például a rovarokra, ugyanakkor akár egy hektárnyi amazonasi erdőben százezernyi rovar él. Tudva, hogy a rovarok a földi élet 85 százalékát teszik ki, érthető, ha a tudósok munkájukat a kezdetek kezdetének tarják.

 

Kulcsszavak:

Relevant Content

Sorry, you need to install flash to see this content.