Ma 2024. 05. 15.,
Zsófia, Szonja napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = '', created = 1715749416, expire = -1, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = 'relevant_content:cikkek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/hirek/elarulja-kannibal-feketeozvegyet-haloja' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = 'a:2:{s:7:\"subject\";s:16:\"Relevant Content\";s:7:\"content\";s:544:\"<div class=\"item-list\"><ul><li class=\"first\"><a href=\"/hirek/hogy-talalnak-meg-mindig-pokok\">Hogy találnak meg mindig a pókok?</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/zombiva-teszi-pokokat-darazs-larvaja\">Zombivá teszi a pókokat a darázs lárvája</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/pokok-veszelyben-%E2%80%93-mutatta-ki-egy-friss-tanulmany\">A pókok is veszélyben – mutatta ki egy friss tanulmány</a></li>\n<li class=\"last\"><a href=\"/hirek/egesz-fakat-szottek-be-pokok-pakisztanban\">Egész fákat szőttek be a pókok Pakisztánban</a></li>\n</ul></div>\";}', created = 1715749416, expire = -1, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'relevant_content:hirek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/hirek/elarulja-kannibal-feketeozvegyet-haloja' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.

Elárulja a kannibál feketeözvegyet a hálója

2011-07-12 | Utoljára módosítva: 2011-07-20 10:56:31
Forrás:

Arizonai kutatók kimutatták, hogy a hím feketeözvegy pókok a nőstény hálója alapján jó eséllyel fel tudják mérni, hogy az megeszi-e őket, vagy sem. Az is fontos, hogy a hölgy mikor evett utoljára: a feketeözvegy urak ugyanis a terebélyesebb nőstényeket preferálják.

A hím feketeözvegyek sajátos módszert fejlesztettek ki, hogy elkerüljék azt, hogy a nőstények őket fogyasszák el ebédre. A brutalitásukról elhíresült nőstény feketeözvegyek ugyanis jó eséllyel már párzás előtt is megehetik a hímeket. A hímnemű pókok azonban egyre elővigyázatosabbak: szemügyre veszik a kiszemelt pókhálóját, amelyből képesek kikövetkeztetni, mekkora eséllyel fogják a „tányéron” végezni.
Az Arizonában végzett kísérletek kimutatták, hogy a hím pókok a nőstények hálójában lévő selyem mennyiségét vizsgálták meg, amelyből rájöhetnek, hogy az mikor evett utoljára. Azt is szemügyre veszik, hogy a hálóban vannak-e nemrég beleragadt rovarokra utaló nyomok. A jóllakott nőstények ugyanis kevesebb valószínűséggel fogják felfalni őket, mint az éhesek.


A feketeözvegyek kannibál szokásaiknak köszönhetik rossz hírüket: a párosodni kívánó, a hálójukhoz közelítő hímeket ugyanis gyakran inkább megeszik, semhogy engedjenek a kíváncsiskodó udvarlónak. A tudósok ezt a viselkedést már gyakran megfigyelték, arról azonban, hogy a félresikerült párosodás előtt mi történik, még senki sem készített feljegyzéseket.


A kutatás első fázisában a szűz hímeknek kétféle üres háló közül kellett választaniuk: az egyik csoportba a jól táplált feketeözvegyek hálói, a másikba pedig az éhező pókok hálói tartoztak. A kísérlet beigazolta a kutatók előfeltevéseit: a hímek nagy számban a jóllakott nőstények hálóit környékezték meg. Azt azonban még nem tudjuk biztosan, hogy mi készteti őket erre a viselkedésre: a tudósok valószínűsítik, hogy a hálók selyemtartalma alapján választanak. A jóllakott pókok ugyanis nagyobb, terebélyesebb hálókat készítenek, míg az éhesek kisebbet, de nagyobb selyemtartalmút, így ragadósabbat.
A kutatás második fázisában megismételték az előző procedúrát, ezúttal azonban úgy, hogy a nőstények is jelen voltak. A hímek viselkedésében nem következett be változás – nagy részük szintén a jóllakott lányok felé húzott. Az éhező nőstényeket választó kevésbé okos társaik 70%-át felfalták.
A harmadik szakaszban felcserélték a nőstényeket és a hálókat: a jól táplált pókokat az éhezők hálóiba helyezték, és fordítva. A kísérlet kimutatta, hogy a hímek inkább a pókokra figyelnek, a háló vizsgálata másodlagos számukra, ugyanis nagyrészük ezúttal is elkerülte az éhes állatokat.
A kutatók 130 hímet és 50 nőstényt vizsgáltak, így kísérleteik eredményei reprezentatívnak tekinthetők. Úgy tűnik hát, hogy a feketeözvegy hölgyeknek sem olyan egyszerű férfit fogniuk, mint azt korábban hittük.
 

Kulcsszavak:

Sorry, you need to install flash to see this content.