Ma 2024. 05. 15.,
Zsófia, Szonja napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = '', created = 1715747945, expire = -1, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = 'relevant_content:cikkek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/hirek/hogy-talalnak-meg-mindig-pokok' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = 'a:2:{s:7:\"subject\";s:16:\"Relevant Content\";s:7:\"content\";s:671:\"<div class=\"item-list\"><ul><li class=\"first\"><a href=\"/hirek/delfinek-csapatban-csajoznak\">A delfinek csapatban csajoznak</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/zombiva-teszi-pokokat-darazs-larvaja\">Zombivá teszi a pókokat a darázs lárvája</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/az-allatok-gyorsabban-mozognak-eszakra-mint-hittuk\">Az állatok gyorsabban mozognak északra, mint hittük</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/elarulja-kannibal-feketeozvegyet-haloja\">Elárulja a kannibál feketeözvegyet a hálója</a></li>\n<li class=\"last\"><a href=\"/hirek/pokok-veszelyben-%E2%80%93-mutatta-ki-egy-friss-tanulmany\">A pókok is veszélyben – mutatta ki egy friss tanulmány</a></li>\n</ul></div>\";}', created = 1715747945, expire = -1, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'relevant_content:hirek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/hirek/hogy-talalnak-meg-mindig-pokok' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.

Hogy találnak meg mindig a pókok?

2011-10-28 | Utoljára módosítva: 2012-06-20 23:35:16
Forrás:

Bár legtöbben nem igazán rajongunk értük, úgy tűnik, a pókok mégis mindig megtalálnak minket valahogy. Egy új tanulmány kimutatta, hogy a nyolclábúak rendkívül fejlett mozgásérzékeléssel rendelkeznek: náluk már csupán a csótányok vesznek észre minket hamarabb. Az állat testén található szenzorok a legapróbb rezdüléseket is képesek felfogni.

Egy a Journal of the Royal Society Interface című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a pókok a legkisebb rezgéseket is képesek érzékelni a testükön található szenzorok segítségével. Az állatok „szemfülességét” a Bécsi Egyetem és a Kiel Egyetem kutatói vizsgálták.
Nehéz volna észrevétlenül elmennünk egy pók mellett – a nyolclábú ugyanis képes olyan rezgéseket is érzékelni, amelyek .01 erősség körül mozognak, azaz szinte érzékelhetetlenek. Reagálnak a levegő mozgására és a hangokra is. Ezeket a képességeiket különösen fejlett szenzorjaiknak köszönhetik.


„A pókoknak több mint 300 érzékelőjük van a kitinvázukban” – nyilatkozta a Discovery News-nek Friedrich Barth, a tanulmány egyik szerzője és a legismertebb pókszakértő a világon. –„A legtöbb szenzor a lábaikon és az összetett szerveiken található, mint például a rezgéseket érzékelő receptorok a lábhajlataikban.”


A tanulmány főszerzője, Clemens Schaber neurobiológus a Bécsi Egyetemen. Kollégájával, a Kiel Egyetemen dolgozó Stanislav Gorbbal úgynevezett fehér fény interferometriával vizsgálták meg a pókok tulajdonságait. A módszer során egy optikai eszközzel egyesítik a fényhullámokat, amely lehetővé teszi a legapróbb dolgok pontos vizsgálatait is – mint például egy pók szenzorjaiét.
Schaber és csapata a közép-amerikai vándorpókokat vizsgálta, azok közül is elsősorban a kifejlett, jól táplált nőstényeket. Méretei és fejlett vadászó képességei miatt a közép-amerikai vándorpók egyébként is közkedvelt kísérleti alany. Ez a pókfaj nem épít hálót, hogy elkapja áldozatát, csupán egy helyben várakozik, amíg a préda közelíti meg őt. „A vándorpók növények levelein várja meg, hogy áldozata feltűnjön a színen. A levélen keresztül érzékeli a ’vacsora’ mozgásának irányát” – magyarázza Schaber. –„Ha a pók azt érzékeli, hogy a vibráció egy bizonyos erősség alatti, akkor nem menekül el, mivel felismeri, hogy lehetséges préda közeledik.” Ha a betolakodó viselkedése hasonlít a potenciális prédáéra, a pók támadásba lendül. Ezzel a módszerrel soha nem fecsérel energiát olyan élőlényekre, amelyek nem jelentenek számára potenciális vacsoralehetőséget – így messze elkerüli az embereket is.

Fotó: Melvyn Yeo

Discovery News

 

Sorry, you need to install flash to see this content.