Ma 2024. 05. 03.,
Tímea, Irma napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = 'a:2:{s:7:\"subject\";s:16:\"Relevant Content\";s:7:\"content\";s:303:\"<div class=\"item-list\"><ul><li class=\"first\"><a href=\"/cikkek/aton-isten-elo-kepmasa\">Aton isten élő képmása</a></li>\n<li><a href=\"/cikkek/delfinkaland-voros-tengeren\">Delfinkaland a Vörös-tengeren</a></li>\n<li class=\"last\"><a href=\"/cikkek/gizai-piramisok\">A gízai piramisok</a></li>\n</ul></div>\";}', created = 1714706203, expire = -1, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'relevant_content:cikkek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/hirek/hatsepszut-faraono-testapoloval-mergezte-meg-magat' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = 'a:2:{s:7:\"subject\";s:16:\"Relevant Content\";s:7:\"content\";s:660:\"<div class=\"item-list\"><ul><li class=\"first\"><a href=\"/hirek/megtalaltak-legosibb-egyiptomi-sziklarajzokat\">Megtalálták a legősibb egyiptomi sziklarajzokat</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/ogorog-tolmacs-kerestetik\">Ógörög tolmács kerestetik!</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/titkos-ajtot-es-uj-hieroglifakat-talaltak-kheopsz-piramisaban\">Titkos ajtót és új hieroglifákat találtak Kheopsz piramisában</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/mukincseket-loptak-egyiptomban\">Műkincseket loptak Egyiptomban</a></li>\n<li class=\"last\"><a href=\"/hirek/negyezer-eves-festett-mumiak-fajjum-oazisban\">Négyezer éves festett múmiák a Fajjúm-oázisban</a></li>\n</ul></div>\";}', created = 1714706203, expire = -1, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'relevant_content:hirek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/hirek/hatsepszut-faraono-testapoloval-mergezte-meg-magat' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.

Hatsepszut fáraónő testápolóval mérgezte meg magát?

2011-08-26 | Utoljára módosítva: 2011-08-26 17:11:16
Forrás:

A leghíresebb női fáraó bőrápolót rejtő üvegcséjének alapos vizsgálata után a Bonni Egyetem kutatói kiderítették, hogy a krém egy erősen rákkeltő anyagot is tartalmazott. A szakértők egy része nem ért egyet azzal az elképzeléssel, hogy Hatsepszut megmérgezte magát.

Ha a legújabb kutatások eredményei igaznak bizonyulnak, Hatsepszutra többszörösen is érvényes a közmondás, miszerint „a szépségért meg kell szenvedni”. Egyiptom leghíresebb női fáraójának testápolót tartalmazó üvegcséjében ugyanis a Bonni Egyetem munkatársai rákkeltő anyagok nyomait vélték felfedezni. A flaskáról sokáig azt hitték, hogy valaha parfümöt rejtett, de két év alapos vizsgálat után egyértelművé vált, hogy valamiféle bőrápoló szert, valószínűleg ekcémagyógyszert tartalmazott. A krém komponensei között szerepel pálma- és szerecsendió-olaj, többszörösen telítetlen zsírok, amelyek bizonyos bőrbetegségek enyhítésére szolgálnak, valamint benzopyrene, egy illatos, ám erősen rákkeltő szénhidrogénfajta. „A benzopyrene az egyik legveszélyesebb kémiai összetevő, amit ismerünk” – mondta Helmut Wiedenfeld gyógyszerész. Manapság a kozmetikai szereknél már nem használatos, de néhány anyagban, fogyasztási cikkben még ma is megtalálható, ilyen például a kávé, vagy a cigarettafüst.

„Már hosszú ideje ismert, hogy Hatsepszut rákos volt, és talán bele is halt” – nyilatkozta Michael Höveler-Müller, a Bonni Egyetem egyiptomi gyűjteményének kurátora. „Most már ismerjük a tényleges okot.” Hozzátette, hogy tudomása szerint a királynő családjában gyakoriak voltak a gyulladásos bőrbetegségek.
Hatsepszut kétségkívül az egyik legfigyelemreméltóbb női alak a történelemben. Tuthmosis fáraó lánya, valamint II. Tuthmosis felesége, és egyben féltestvére volt. Mikor férje meghalt, ő lett a kormányzó. Kr. e. 1473-1458-ig uralkodott, a 18. dinasztia ötödik fáraójaként. Akhenaton és Tutanhamon is e család későbbi sarjai. Egyiptom felvirágzott, és végtelenül békésen élt a királynő idejében. Halála után azonban Hatsepszut maró gúny céltáblájává vált. Műemlékeit lerombolták, a róla szóló feliratokat és képeket megrongálták. Mindez valószínűleg féltékeny utódjának, III. Tuthmosisnak köszönhető, aki egyébként a fáraónő fia volt.

Sokáig úgy tartották, az új uralkodó Hatsepszut múmiáját is elpusztította, de 2007-ben az egyiptomi hatóságok bejelentették, sikerült azonosítani a maradványait. A múmiára Howard Carter bukkant rá 1903-ban. A vizsgálatok szerint az egykori fáraónő túlsúlyos volt, és alig érte el a másfél méteres magasságot. Hosszú fekete haját elöl kopaszra borotválta. Feltételezhetően 50 éves kora körül hunyt el. Élete utolsó szakaszában rendkívüli módon megromlott az egészségi állapota: elhízott, rengeteg szuvas foga volt, és szenvedett a ráktól, mint azt a medencecsontban lévő metasztatikus sejtek felhalmozódása mutatja.

Más szakértők ugyanakkor korántsem hisznek abban, hogy Hatsepszut bőrápolószerrel mérgezte halálra magát. Paula Veiga egyiptológus elmondása alapján a vizsgálatok kimutatták, hogy a krémet tartalmazó flaska nem ugyanazt az anyagot tartalmazta, amit a boncolás a királynő testében kiutatott. Még csak az sem biztos, hogy Hatsepszutot és családját bőrbetegség sújtotta. Bár a múmia arcán és nyakán meglehetősen visszataszító nyomok mutatkoztak, a kutatók nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy dermatózisról van-e szó. Sőt, a mumifikálás során használt gyanta is okozhatta az elváltozásokat. Több tudós a krémet rejtő flaskával szemben mutatkozik szkeptikusnak. A röntgenvizsgálat azt mutatta, hogy az üvegcse két darabból állt, melyek anyaga eltér az Egyiptomi kerámiákétól. Paula Veiga úgy véli, az edény csupán hamisítvány.

Discovery News

 

Kulcsszavak:

Sorry, you need to install flash to see this content.