Ma 2024. 05. 02.,
Zsigmond napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = 'a:2:{s:7:\"subject\";s:16:\"Relevant Content\";s:7:\"content\";s:303:\"<div class=\"item-list\"><ul><li class=\"first\"><a href=\"/cikkek/aton-isten-elo-kepmasa\">Aton isten élő képmása</a></li>\n<li><a href=\"/cikkek/delfinkaland-voros-tengeren\">Delfinkaland a Vörös-tengeren</a></li>\n<li class=\"last\"><a href=\"/cikkek/gizai-piramisok\">A gízai piramisok</a></li>\n</ul></div>\";}', created = 1714676190, expire = -1, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'relevant_content:cikkek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/hirek/megtalaltak-legosibb-egyiptomi-sziklarajzokat' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = 'a:2:{s:7:\"subject\";s:16:\"Relevant Content\";s:7:\"content\";s:673:\"<div class=\"item-list\"><ul><li class=\"first\"><a href=\"/hirek/hatsepszut-faraono-testapoloval-mergezte-meg-magat\">Hatsepszut fáraónő testápolóval mérgezte meg magát?</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/ogorog-tolmacs-kerestetik\">Ógörög tolmács kerestetik!</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/titkos-ajtot-es-uj-hieroglifakat-talaltak-kheopsz-piramisaban\">Titkos ajtót és új hieroglifákat találtak Kheopsz piramisában</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/mukincseket-loptak-egyiptomban\">Műkincseket loptak Egyiptomban</a></li>\n<li class=\"last\"><a href=\"/hirek/negyezer-eves-festett-mumiak-fajjum-oazisban\">Négyezer éves festett múmiák a Fajjúm-oázisban</a></li>\n</ul></div>\";}', created = 1714676190, expire = -1, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'relevant_content:hirek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/hirek/megtalaltak-legosibb-egyiptomi-sziklarajzokat' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.

Megtalálták a legősibb egyiptomi sziklarajzokat

2011-11-18 | Utoljára módosítva: 2012-06-20 23:34:15
Forrás:

Körülbelül 15000 évesek azok az egyiptomi sziklarajzok, amelyeknek korát a kutatóknak most sikerült meghatározniuk. Az eredmények a sziklarajzokat az európai barlangfestmények, így például a szintén 15-17000 éves Lascaux-i rajzok mellé emelik, és bebizonyítják, hogy a pleisztocén kori sziklarajzok nem csak Európa sajátjai.

Egy belga kutatócsapat és a Yale egy egyiptológus professzora, John Coleman Darnell az optikailag stimulált lumineszcencia (OSL) nevű technológia segítségével sikeresen megállapította a Nílus keleti partján, Qurta mellett található sziklarajzok korát: az alkotások körülbelül 15000 évesek.

A Qurta melletti sziklarajzokra már a 60-as években felfigyelt egy itt kutató kanadai régészcsoport, de jelentéseiben sorra elfeledkezett megemlíteni az alkotásokat. A belga kutatócsoport 2005-ben talált rájuk, és rögtön vizsgálni kezdte őket, de a datálási vizsgálatok csak most hoztak eredményeket.

A sziklarajzok jobbára tülkösszarvú állatokat ábrázolnak, a kutatók legalább 111-et regisztráltak különböző pozíciókban. Rajzoltak még madarakat, antilopokat, vízilovakat és halakat is, valamint 10 elnagyoltan ábrázolt emberi alak is található a sziklákon.

2008-ban a Brüsszeli Királyi Művészettörténeti Múzeum kutatója, Dirk Huyge által vezetett expedíció félig homokba temetett köveket fedezett fel a sziklarajzok mellett, amelyen további rajzokat találtak. Ezek datálását OSL technológiával a Genfi Egyetem Ásvány- és Kőzettani Laboratóriumában végezték. Az OSL meg tudja állapítani, hogy mennyi idő telt el azóta, mióta az eltemetett sziklákon található üledékszemcséket utoljára napfény érte. Ezzel a módszerrel állapították meg, hogy a kőzeten található rajzok körülbelül 15000 évesek.

Ez az első bizonyítéka annak, hogy a pleisztocén korban Észak-Afrikában is készítettek sziklarajzokat. A felfedezés rámutat, hogy a pleisztocéni sziklaművészet nem csak az európai emberek sajátja. A talán leghíresebb európai barlangfestmények, a Lascaux-i rajzok is egyidősek a qurtaiakkal: 15000-17000 évesek. A Qurta melletti sziklarajzok az eddig ismert legrégebbi észak-afrikai grafikai leletek.

Archeology Daily News

 

Kulcsszavak:

Sorry, you need to install flash to see this content.