Ma 2024. 05. 03.,
Tímea, Irma napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = 'a:2:{s:7:\"subject\";s:16:\"Relevant Content\";s:7:\"content\";s:303:\"<div class=\"item-list\"><ul><li class=\"first\"><a href=\"/cikkek/aton-isten-elo-kepmasa\">Aton isten élő képmása</a></li>\n<li><a href=\"/cikkek/delfinkaland-voros-tengeren\">Delfinkaland a Vörös-tengeren</a></li>\n<li class=\"last\"><a href=\"/cikkek/gizai-piramisok\">A gízai piramisok</a></li>\n</ul></div>\";}', created = 1714689521, expire = -1, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'relevant_content:cikkek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/hirek/mukincseket-loptak-egyiptomban' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = 'a:2:{s:7:\"subject\";s:16:\"Relevant Content\";s:7:\"content\";s:707:\"<div class=\"item-list\"><ul><li class=\"first\"><a href=\"/hirek/megtalaltak-legosibb-egyiptomi-sziklarajzokat\">Megtalálták a legősibb egyiptomi sziklarajzokat</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/hatsepszut-faraono-testapoloval-mergezte-meg-magat\">Hatsepszut fáraónő testápolóval mérgezte meg magát?</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/ogorog-tolmacs-kerestetik\">Ógörög tolmács kerestetik!</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/titkos-ajtot-es-uj-hieroglifakat-talaltak-kheopsz-piramisaban\">Titkos ajtót és új hieroglifákat találtak Kheopsz piramisában</a></li>\n<li class=\"last\"><a href=\"/hirek/negyezer-eves-festett-mumiak-fajjum-oazisban\">Négyezer éves festett múmiák a Fajjúm-oázisban</a></li>\n</ul></div>\";}', created = 1714689521, expire = -1, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'relevant_content:hirek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/hirek/mukincseket-loptak-egyiptomban' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.

Műkincseket loptak Egyiptomban

2011-02-16 | Utoljára módosítva: 2011-02-17 14:28:36
Forrás:

Két hétig titkolták, hogy eltűntek

Február 13-án bejelentették, hogy január végén az Egyiptomi Nemzeti Múzeumban történt betörés során nemcsak tönkretettek 70 műkincset, de többet el is loptak.

A tolvajok elvittek két, Tutankhamont ábrázoló faszobrot, egy mészkőszobrot Ehnaton fáraóról, egy Nefertitit és egy Amarnát, valamint Amarna írnokát ábrázoló szobrot, Juja 11 temetkezési szobrát, továbbá egy szkarabeusz formájú amulettet, amely viselője szívét volt hivatott védeni. A műkincsek páratlan értékkel bírnak, különösen a Tutankhamont mintázó és az Amarna-korszakban készült szobrok.

Havasz korábban cáfolta, hogy bármi is hiányozna a gyűjteményből. Annyit ismert csupán el, hogy a tolvajok több mint 70 szobrot rongáltak meg, de azt állította, hogy ezek mindegyikét restaurálni tudják. A múzeum adatbázisának dolgozói azonban leltárt készítettek, és jelentették a műkincsek eltűnését. A korábbi igazgatónő, Wafaa el-Saddik a német Zeit magazinnak tett nyilatkozatában kifejtette, hogy véleménye szerint a múzeum dolgozói is részt vettek a lopásban. „Ezek a műkincsek nem kicsik. Nem kell leltárt készíteni ahhoz, hogy feltűnjön, nincsenek a helyükön.”

Nemcsak a volt igazgatónő, de több szakértő és régész is furcsának találja, hogy csak most jelentették be a műtárgyak eltűnését. „(Havasz) korábbi állítása, hogy a múzeumból semmit nem loptak el, elég… optimista volt. A bejelentés időpontja is elég gyanús.” –írta blogján Dorothy Lobel King archeológus.

A bejelentés óta a műkincsek és tolvajaik keresése gőzerővel folyik –az egyiptológusok szövetsége és a hatóságok együttműködve próbálják kézre keríteni a tetteseket. „Minél több ember ismeri a tárgyakat, amiket elloptak, annál nagyobb az esélye, hogy egy kereskedő vagy egy gyűjtő felismeri valamelyiket, és esetleg visszaszolgáltatja a múzeumnak.” –nyilatkozta Jacques Kinnaer belga egyiptológus. „Sajnos a lopás és a bejelentés között annyi idő telt el, hogy a tolvajoknak bőven volt idejük eltüntetni a nyomaikat vagy eladni a műkincseket.” –tette hozzá.

 

Kulcsszavak:

Sorry, you need to install flash to see this content.