Ma 2024. 05. 16.,
Mózes, Botond napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = 'a:2:{s:7:\"subject\";s:16:\"Relevant Content\";s:7:\"content\";s:501:\"<div class=\"item-list\"><ul><li class=\"first\"><a href=\"/cikkek/viharvadasz\">A viharvadász</a></li>\n<li><a href=\"/cikkek/szecesszios-flaszterkoptato\">Szecessziós flaszterkoptató</a></li>\n<li><a href=\"/cikkek/top-5-rendhagyo-ettermek-vilagszerte\">TOP 5 - Rendhagyó éttermek világszerte</a></li>\n<li><a href=\"/cikkek/csoma-update\">Csoma update</a></li>\n<li class=\"last\"><a href=\"/cikkek/kulisszak-mogott-royal-shakespeare-company\">Kulisszák mögött a Royal Shakespeare Company</a></li>\n</ul></div>\";}', created = 1715818996, expire = -1, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'relevant_content:cikkek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/hirek/vilag-legjobb-termeszetfotoi-budapesten' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = 'a:2:{s:7:\"subject\";s:16:\"Relevant Content\";s:7:\"content\";s:538:\"<div class=\"item-list\"><ul><li class=\"first\"><a href=\"/hirek/poisson-davril-halas-bolondok-napja-franciaorszagban\">Poisson d&#039;Avril - halas Bolondok Napja</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/internettorteneti-kiallitas\">Internettörténeti kiállítás</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/fold-napja\">A Föld napja</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/nem-latogathatjak-kulfoldiek-kinai-kemmuzeumot\">Nem látogathatják külföldiek a kínai kémmúzeumot</a></li>\n<li class=\"last\"><a href=\"/hirek/fotok-fold-alol\">Fotók a föld alól</a></li>\n</ul></div>\";}', created = 1715818996, expire = -1, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'relevant_content:hirek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/hirek/vilag-legjobb-termeszetfotoi-budapesten' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.

A világ legjobb természetfotói Budapesten

2010-08-17 | Utoljára módosítva: 2010-08-17 10:36:02
Forrás:

Negyedik alkalommal ad otthont a budapesti Magyar Természettudományi Múzeum a Wildlife Photographer of the Year, a világ legrangosabb természetfotó-versenyének nyertes képeiből összeállított kiállításnak; a szerdán megnyílt tárlaton a szervezők életmű-kiállítással tisztelegnek Forrásy Csaba természetfotós munkássága előtt.

Radisics Mihály, a Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke a kiállítás megnyitóján ismertette a természetfotósok "Oscarjának" is becézett díj odaítélésének folyamatát. Az elnök - aki tavaly maga is zsűritag volt - elmondta: a versenyre rekordszámú nevezés érkezett, több mint 32 ezer kép.

"Ezekből a múzeum szakemberei válogatják ki azt a mintegy 10 ezer darab képet, ami a második fordulóba bekerül. Itt az öttagú zsűri szűkíti tovább résztvevő fotók számát, amely így négyszáz darabra csökken. Egy hónap válogatás után választják ki végül azt a kilencvenet, ami aztán fél éven keresztül megtekinthető a Londoni Természettudományi Múzeumban" - fejtette ki Radisics Mihály.

Mint kiemelte, a tárlatot - amit London után a világ 60 országában is bemutatnak - a szigetországban több mint egymillióan tekintették meg. A versenyre évről évre egyre többen neveznek; 1964-ben, az első megmérettetésre 600-an, 2005-ben 17 ezren, 2008-ban pedig 32 ezren jelentkeztek.

Fuisz Tibor zoológus, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: a tárlatot minden évben megrendezik, de ez az első alkalom, hogy önálló rendezvényként jelenik meg a Természettudományi Múzeumban.

"Szeretnénk felmérni, megállja-e a helyét önállóan is. A kollégáim szerint amikor a Wildlife kiállítás megnyílik, mindig megnő a látogatószám a múzeumban, de pontos adatokat nem ismerünk" - tette hozzá Fuisz Tibor.

Megjegyezte, hogy a tárlat annyiban speciálisan magyar, hogy mindig szerveznek hozzá szatelit-kiállítást magyar alkotóktól. Vagy az adott évben győztes magyar alkotók műveiből szerveznek plusztárlatot, vagy egy élvonalbeli magyar alkotó előtt tisztelegnek. Az idén Forrásy Csabának szervezték kiállítást, aki az egyik első Wildlife-versenyen a díjazottak között volt.

Forrásy Csaba elmondta: mindig vonzódott a rejtett életmódot élő állatok iránt. A denevérek iránti szenvedélyét egy, a 1970-es években látott National Geographic-fotó keltette fel.

"Eszembe jutott, milyen izgalmas ezeknek az állatoknak az élete, és technikailag milyen nehéz lehet őket lefényképezni. Mindig szerettem a kihívásokat, ráadásul ez szakmailag is érdekes volt. Villamosmérnöki diplomával rendelkezem, így terveztem egy úgynevezett +fénysorompót+, aminek a segítségével sötétben is meg lehet örökíteni a bőregereket, akár repülés közben" - mesélte Forrásy Csaba.

Szólt arról, hogy minden munka komoly felkészülést igényel, előre eltervez mindent. Kifejtette: nagy hátizsákkal vonul a helyszínre, állványokat, több fényképezőgépet, nyolc-tíz vakut visz magával, ráadásul fel kell készülnie az éjszakára is. Megjegyezte: kifejezetten élvezi a fotózások "kalandjellegét", azt, hogy barlangokban alszik, sziklákat mászik azért, hogy megörökítse, miként alusszák téli álmukat a zúzmarás denevérek. Forrásy Csaba csak azt sajnálja, hogy az általa kiválasztott mintegy nyolcvan kép nem fért el a kiállításon.

"Most harminc kép látható, ezek számomra a legkedvesebbek, noha fáj néhány kimaradt fotóért a szívem - fűzte hozzá. Tárlatának ezért lett a címe: Szívem rokonai.

A BBC Wildlife Magazin és a Natural History Museum közös rendezésében megvalósuló megmérettetés célja, hogy a természetfotót a többi művészeti ággal azonos rangra emelve a Föld szépségét, élővilágának gazdagságát, sokszínűségét a lehető legnagyobb közönség számára bemutathassák.

A tízezer font (3,2 millió forint) értékű legfőbb díjat egy különleges gála keretében tavaly ősszel a Londoni Természettudományi Múzeumban adták át Steve Winternek, a National Geographic fotósának A hóvihar párduca című képéért. Winter egy indiai nemzeti parkban, a Himalájában 4400 méter magasan 13 hónapon át - néha mínusz 40 Celsius-fokos hidegben - volt a nyomában a veszélyeztetett fajok listáján nyilvántartott állatnak, hogy a legtökéletesebb felvételt készíthesse el róla.

A budapesti kiállítás augusztus 24-ig várja a látogatókat.

Sorry, you need to install flash to see this content.