Ma 2024. 05. 17.,
Paszkál napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = 'a:2:{s:7:\"subject\";s:16:\"Relevant Content\";s:7:\"content\";s:616:\"<div class=\"item-list\"><ul><li class=\"first\"><a href=\"/cikkek/egy-lehetseges-eldorado-paititi\">Egy lehetséges Eldorádó: Paititi</a></li>\n<li><a href=\"/cikkek/megtalaltak-zakarias-profeta-sirjat-egy-izraeli-templomban-vegeznek-asatasokat\">Megtalálták Zakariás próféta sírját? Egy izraeli templomban végeznek ásatásokat</a></li>\n<li><a href=\"/cikkek/anancus-arvernensis-avagy-felsorakosi-oselefant\">Anancus arvernensis</a></li>\n<li><a href=\"/cikkek/honap-kerdese\">A hónap kérdése</a></li>\n<li class=\"last\"><a href=\"/cikkek/asatasok-az-alfold-tetejen\">Ásatások az Alföld tetején</a></li>\n</ul></div>\";}', created = 1715941604, expire = -1, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'relevant_content:cikkek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/hirek/elveszett-varos-nyomaira-bukkantak-libiai-sivatagban' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = 'a:2:{s:7:\"subject\";s:16:\"Relevant Content\";s:7:\"content\";s:718:\"<div class=\"item-list\"><ul><li class=\"first\"><a href=\"/hirek/hatalmas-okori-kereskedokorzetet-fedeztek-fel-szicilian\">Hatalmas ókori kereskedőkörzetet fedeztek fel Szicílián</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/otzivel-megsem-egy-gyilkos-nyilvesszo-vegzett\">Ötzivel mégsem egy gyilkos nyílvessző végzett?</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/ezer-eves-viking-hajot-talaltak-skociaban\">Ezer éves viking hajót találtak Skóciában</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/kannibalok-voltak-mexikoi-xixime-torzs-tagjai\">Kannibálok voltak a mexikói xixime törzs tagjai</a></li>\n<li class=\"last\"><a href=\"/hirek/rejtelyes-koalakzatokat-fedeztek-fel-jordaniaban\">Rejtélyes kőalakzatokat fedeztek fel Jordániában</a></li>\n</ul></div>\";}', created = 1715941604, expire = -1, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'relevant_content:hirek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/hirek/elveszett-varos-nyomaira-bukkantak-libiai-sivatagban' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.

Elveszett város nyomaira bukkantak a Líbiai-sivatagban

2011-11-09 | Utoljára módosítva: 2012-06-20 23:36:02
Forrás:

Elveszett város romjaira leltek angol régészek a Líbiai-sivatagban. A különös, kastélyokat és farmokat rejtő alakzatokat légifelvételekről és műholdas képekről találták meg. A feltételezések szerint az épületek Líbia egyik legkevésbé ismert népcsoportjához, a Garamantiaiakhoz tartoztak.

Az angol Leicesteri Egyetem kutatói felfedezték egy elveszett város romjait a Szahara keleti részén, a Líbiai-sivatagban. A Kr. u. 1-500-ra datált épületek feltehetőleg egy akkoriban itt élt népcsoporthoz, a Garamantiaiakhoz tartoztak.
A Garamantiaiak a Szaharában éltek körülbelül Kr. e. 500-tól Kr. u. 700-ig. A korabeli népekhez képest igencsak fejlettek voltak, bonyolult és teljesen kiépített öntözőrendszert használtak, és megalapították a berber királyságot, amelynek a mai Líbia területén volt a központja. Először az 1960-as években találtak róluk régészeti anyagokat: a kutatók ekkor ásták ki a Garamantiaiak fővárosát, Garamát, azaz Germát. A tudósok úgy gondolják, a Garamantiaiaknak körülbelül nyolc nagyobb városuk volt; már maga a Garamantes szó is a berber igherman szóból ered, amely városokat jelent. A népcsoport gazdálkodásból és fejlett kereskedelemből tartotta fenn magát. Búzával, sóval és rabszolgákkal kereskedtek, cserébe bort, olívaolajat, olajlámpákat és római evőeszközöket vettek.


1958-ban Fabrizio Mori professzor talált a környéken egy „Fekete Múmiának” keresztelt, mumifikált emberi holttestet. Később a leletet a Garamantiaiaknak tulajdonították, így kijelenteték, hogy a mumifikálási technikának valószínűleg nagy hagyománya volt a népcsoport életében.
A Leichesteri Egyetem kutatói a Garamantiaiak egy jelentős városát találták meg: több mint 100 farmot és falut, valamint kastélyszerű épületet fedeztek fel a területen. „Olyan érzés, mintha valaki Angliában járna, és hirtelen felfedezné az összes középkori kastélyromot” – nyilatkozta a projekt vezetője, David Mattingly, aki a római történelem professzora az egyetemen. –„Ezeket az épületeket nem tartották nyilván a Kadhafi rezsim alatt.” A diktatúra megdöntése utat engedett a régészeknek, hogy visszatérjenek az országba, mivel a zavargások miatt félbe kellett hagyniuk az ásatásokat.
Az épületkomplexumok, amelyeket az egyetem kutatói azonosítottak, sártéglából készültek, falaik még ma is 4 méter magasra nyúlnak. A régészek találtak még házakat, temetőket és a zord körülmények miatt létszükségletű öntözőrendszerek maradványait. A korábbi ásatásokon már kiderült, hogy az épületeket körülbelül Kr. u. 1. és 500. között emelhették. A romok kiemelkedően jó állapotban maradtak fenn.


„A műholdképek segítségével elég nagy területet tudtunk átfésülni” – magyarázza Martin Sterry, a képek elemzéséért felelős kutató. –„Úgy tűnik, az éghajlat nem sokat változott az elmúlt évek alatt, a barátságtalan környéken alig esik az eső, ennek ellenére valaha nagyon sokan éltek itt. Ez a terület igazán kivételes, hiszen nagyon jó állapotban megőrizte számunkra az épületeket.”
A Líbiai Antikvitások Osztálya tevékenyen részt vesz a projektben. „Ez egy új esély a líbiai embereknek, hogy jobban megismerhessék saját történelmüket” – nyilatkozta Mattingly. –„Ezek az első olyan városok Líbiában, amelyek nem a görögök vagy a rómaiak gyarmati birodalma alá tartoztak. A Garamantiaiaknak központi helyet kell elfoglalniuk a helyiek történelmében.”

OurAmazingPlanet

 

Sorry, you need to install flash to see this content.