Ma 2024. 05. 15.,
Zsófia, Szonja napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = 'a:2:{s:7:\"subject\";s:16:\"Relevant Content\";s:7:\"content\";s:405:\"<div class=\"item-list\"><ul><li class=\"first\"><a href=\"/cikkek/viz-alatti-piramisok-titka\">A víz alatti piramisok titka</a></li>\n<li><a href=\"/cikkek/kina-chicagoja\">Kína Chicagója</a></li>\n<li><a href=\"/cikkek/kina-az-orias\">Kína, az óriás</a></li>\n<li><a href=\"/cikkek/peking-felkeszult\">Peking felkészül(t)</a></li>\n<li class=\"last\"><a href=\"/cikkek/kina-retro\">Kína Retró</a></li>\n</ul></div>\";}', created = 1715746793, expire = -1, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'relevant_content:cikkek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/hirek/kannibalokka-valhatnak-tengeri-sunok' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = 'a:2:{s:7:\"subject\";s:16:\"Relevant Content\";s:7:\"content\";s:525:\"<div class=\"item-list\"><ul><li class=\"first\"><a href=\"/hirek/japan-szuperrobotot-keszit\">Japán szuperrobotot készít</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/az-elso-no-aki-megkuzdott-nyolcezresekkel\">Az első nő, aki megküzdött a nyolcezresekkel</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/muzeum-buddhista-muveszetnek\">Múzeum a buddhista művészetnek</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/marco-polo-sosem-jart-kinaban\">Marco Polo sosem járt Kínában?</a></li>\n<li class=\"last\"><a href=\"/hirek/teknosevo-bogar\">Teknősevő bogár</a></li>\n</ul></div>\";}', created = 1715746793, expire = -1, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'relevant_content:hirek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/hirek/kannibalokka-valhatnak-tengeri-sunok' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.

Kannibálokká válhatnak a tengeri sünök

2011-04-20 | Utoljára módosítva: 2011-04-26 09:28:21
Forrás:

A manapság ínyenc falatoknak számító tengeri sünök különleges körülmények között hajlamosak a kannibalizmusra. A természetes élőhelyükből kiszakított, zsúfolt akváriumba telepített, éheztetett fajok jobb híján egymást kezdik enni.

A Experimental Marine Biology and Ecology folyóiratban megjelent tanulmány szerint a túlzsúfolt akváriumokban tartott tengeri sünök hajlamosak a kannibalizmusra – többek között territoriális konfliktusok és éheztetés hatására támadnak egymásra. A természetes élőhelyükön található állatok között nem észleltek hasonló viselkedést.
Elsősorban Japánban és Kínában elterjedtek a tengeri sünből készült fogások, ezekben az országokban évente több millió tonna állatot fognak el, majd mészárolnak le ebből a célból. A túlzsúfolt tartályokban élő sünök azonban nem várják meg, amíg a szakácsok értük jönnek – egymásból kezdenek lakmározni.

Ha egy sün úgy dönt, hogy meg szeretne enni egy másikat, az áldozatnak nem sok esélye van a védekezésre. Az egyetlen dolog, amit tehet, hogy megpróbál elkúszni előle – ez persze szinte lehetetlen, mivel be vannak zárva egy zsúfolt akváriumba. A tengeri sünök védekezés céljából fejlesztették ki tüskéiket is, a kutatók azonban kimutatták, hogy a kannibál állat először ezeket eszi meg, ugyanis ezeken keresztül jut el a tápanyagban gazdag részekhez. Lassan, kb. 24 óra alatt az áldozatból nem marad más, csak egy élettelen, formátlan paca a tartály alján.
A kutatás vezetője és a tanulmány szerzője, Cristina Richardson két társával, John Lawrence-szel és Stephen Wattsszal az alabamai egyetem biológiai tanszékén végezte kísérletét. Több mint 2000 felnőtt tengeri sünt gyűjtöttek be a St. Joseph-félszigeti kikötőből, majd először a természetes élőhelyüket imitáló környezetbe helyezték őket. Itt még semmi rendellenességet nem fedeztek fel viselkedésükben.

Amikor azonban egy jóval kisebb tartályba helyezték őket, a felállás megváltozott. „A kisebb sünök főként éheztetés hatására válnak kannibállá, hiszen ők még növekedés közben vannak, és szükségük van a tápanyagokra a fejlődéshez. A nagyobb sünök leginkább a túlzsúfoltság következtében támadtak egymásra” – nyilatkozta Richardson. – „A tengeri sünöket egyébként gyakran a tengerek kecskéinek is nevezik, hiszen szinte mindent megesznek, nem válogatósak. Valójában az állatok viselkedése hasonlít az emberére: ha elfogy az olyan élelmünk, amit szeretünk, kénytelenek vagyunk azt megenni, amihez nem fűlik a fogunk.”
Az idegen környezetben megfigyelhető kannibalizmus egyébként nem a tengeri sünök sajátja: a rákoknál is megfigyelhető, hogy a tartályokban egymást kezdik enni. Többek között ezért kötözik össze az ollóikat is, ha zsúfolt akváriumba helyezik őket.

Kulcsszavak:

Sorry, you need to install flash to see this content.