Ma 2024. 05. 04., Mónika, Flórián napja van |
Utazz el! Éld át! Írd meg!EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet. A felfedezők köztünk vannak! |
A feketeleves története
2009-02-24 | Utoljára módosítva: 2009-03-03 16:28:13
Szerz(ők): www.gourmandnet.hu A századfordulón sok költőnket és írónkat szenvedélyes kapcsolat fűzött a kávéhoz és kávéházakhoz. A „feketelevest” ma sem kizárólag az éberségünk és koncentrációnk javításának érdekében fogyasztjuk, hiszen a kávénak ma is kultúrája van, csak meg kell adni a módját. De meddig is nyúlik vissza ez a társasági életet is oly gyakran befolyásoló szokásunk? Eredetére nézve sok legendát ismerünk, a magát leginkább tartó történet a XIV. századra teszi a kávé felfedezését. E szerint egy jemeni vagy etióp pásztor észrevette, hogy ha a kecskéi egy bokor piros bogyós termését legelik, akkor sokkal élénkebbek a nap folyamán, mint egyébként. A bogyókat elvitte a közeli kolostor szerzeteseinek, akik forró főzetet készítettek a bogyókból, s ezzel tartották ébren magukat az éjszakai imádkozások ideje alatt. Ennek a történetnek ellentmondani látszik, hogy Avicenna arab tudós már 1000 körül említi a kávét és ajánlja bizonyos betegségek kezelésére. Akárhogyan is, annyi bizonyos, hogy az arab világban már a XV. századtól nagy népszerűségre tett szert a kávéfogyasztás. Arra vonatkozólag azonban nincsenek fennmaradt adatok, hogy kik fedezték fel először a pörkölési, darálási és főzési eljárást. A XVI-XVII. században kávéházak tucatjai nyíltak a Közel-Keleten, az 1600-as években Kairóban több mint ezer helyen főztek feketét. Volt olyan hely, ahol a kávé levelét teának főzték meg, de a nyers kávészemeket is elfogyasztották cukorral és mézzel ízesítve, sőt az indiai kávét a sakálok ürülékéből előkerülő kávészemekből főzték. A kávéházak divatba jöttével az igazhitűek kezdtek elmaradozni a mecsetekből, ezért juristák azt állították, hogy a kávé valójában szén, ezért a Korán szerint tiltott a fogyasztása. A cikk folytatását az Explorer Magazin 2008. novemberi számában olvashatja!
Relevant Content |
Keresés |