Ma 2024. 05. 14.,
Bonifác napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = 'a:2:{s:7:\"subject\";s:16:\"Relevant Content\";s:7:\"content\";s:535:\"<div class=\"item-list\"><ul><li class=\"first\"><a href=\"/cikkek/gubbio-az-orultek-varosa-harom-szent-fesztivalja\">Gubbio - Az őrültek városa, a három szent fesztiválja</a></li>\n<li><a href=\"/cikkek/terdig-gazolva-paradicsompureben\">Térdig gázolva a paradicsompürében</a></li>\n<li><a href=\"/cikkek/merules-maja-alvilagba\">Merülés a maja alvilágba </a></li>\n<li><a href=\"/cikkek/gubbio-az-orultek-varosa\">Gubbio - Az őrültek városa</a></li>\n<li class=\"last\"><a href=\"/cikkek/havanna\">Illegális viadalok</a></li>\n</ul></div>\";}', created = 1715638813, expire = -1, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'relevant_content:cikkek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/hirek/napejegyenloseg-chichen-itzanal' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = 'a:2:{s:7:\"subject\";s:16:\"Relevant Content\";s:7:\"content\";s:592:\"<div class=\"item-list\"><ul><li class=\"first\"><a href=\"/hirek/furcsa-foltok-az-uranuszon\">Furcsa foltok az Uránuszon</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/gyilkos-csillagok\">Gyilkos csillagok</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/visszatertek-barlangokbol-az-esa-asztronautai\">Visszatértek a barlangokból az ESA asztronautái</a></li>\n<li><a href=\"/hirek/aztek-esoisten-szobrot-tartak-fel-mexikoban\">Azték esőisten szobrot tártak fel Mexikóban</a></li>\n<li class=\"last\"><a href=\"/hirek/poisson-davril-halas-bolondok-napja-franciaorszagban\">Poisson d&#039;Avril - halas Bolondok Napja</a></li>\n</ul></div>\";}', created = 1715638813, expire = -1, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'relevant_content:hirek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/hirek/napejegyenloseg-chichen-itzanal' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.

Napéjegyenlőség a Chichén Itzánál

2010-08-17 | Utoljára módosítva: 2010-08-17 11:14:48
Forrás:

 

Amellett, hogy Chichén Itzá piramisa az egyik legnagyobb, máig fennmaradt emléke a maja civilizációnak, a mexikói település egy lenyűgöző fesztiválnak is otthont ad.

A tavaszi napéjegyenlőség pontos időpontjában, március 20-án a GMT szerinti 13 óra 31 perckor a Nap különös képet kezd vetíteni a piramis lépcsőinek korlátjára. Ahogyan az égitest mozog, a piramis élének árnyéka egy kúszó kígyóra emlékeztet: a monda szerint ilyenkor a maja tollas kígyóisten, Kukulkán ereszkedik le az emberek közé.

A valóságban a jelenség a maja civilizáció zseniális csillagászainak és építészeinek műve: a piramis fekvése és felépítése miatt a megfelelő időpontban a Nap a piramis élének lépcsőit vetíti a korlát falára, a lépcsők csúcsai pedig a Nappal együtt haladnak - így kelthetik azt a benyomást, hogy egy tekergő kígyó halad lefelé.

A napéjegyenlőség ünnepe jelentős fesztivál a romvárosban, rengeteg látogató érkezik ilyenkor Mexikó ezen részébe. A legenda szerint ugyanis Kukulkán, miután leereszkedett az emberek közé, annyi pozitív energiát áraszt szét a jelenlvéők között, ami mindenkinek elegendő lesz az év hátrlévő részében.

Chichén Itzá egy maja-tolték romváros Közép-Amerikában, a Yucatán-félsziget északi részén, Mexikóban. Az 500 körül épült maja várost a 10. században a Tulából kelet felé menekülő toltékok elfoglalták, majd a harci szövetségre lépő két nép katonai vezetői a maja-tolték birodalom fővárosává tették. A toltékok honosították meg Kukulkán – a tollas kígyóisten – tiszteletét, harci szokásaikat és az emberáldozat rítusát, amelynek jeleit a város ma is magán viseli. Chitchén Itzá a két nép kultúrájának és művészetének találkozási pontja. A város egyedülálló építészeti romegyüttese 1988 óta az UNESCO kulturális világöröksége, és 2007. július 7-től a világ hét új csodáinak egyike.

Sorry, you need to install flash to see this content.