„Amikor arról álmodom, milyen a mennyei lét, a cselekmény színhelye mindig a párizsi Ritz.” (Ernest Hemingway)
Egykori törzsvendégek: Greta Garbo, Charlie Chaplin és Oscar Wilde fotói lógnak az előkelő Ritz szálló ünnepélyes hangulatú bárjának falain. Ernest Hemingway második otthona, egy bár, ahol megkóstolhatjuk a világ legdrágább koktélját, vagy ha erre nem futja, a világ legjobb csaposa kever nekünk egy Bloody Mary-t, amely szintén innen származik.
Melegbarna faburkolat, süppedős bőrfotelek, a bárban egykor gyakori vendégnek
számító, világhírű írók - F. Scott Fitzgerald, James Joyce, Oscar Wilde, Graham Greene, Irwin Shaw -fekete-fehér portréi a falakon. A patinás párizsi Ritz szálló déli szárnyában elhelyezkedő Hemingway bár egyszerre ünnepélyes és markáns stílusával nemcsak a külföldi turisták egyik kedvelt célpontja, de a tehetősebb párizsi lakosság is szívesen szürcsölgeti koktéljait a bensőséges hangulatú bár kilenc asztalának valamelyikénél vagy a névadó, híres amerikai író bronz mellszobrával díszített bárpultjánál.
A II. világháború alatt a párizsi Ritz Hotel a fronttól éppen távollévő, magas rangú, német tisztek „jutalompihenésének” színhelyéül szolgált. Maga Hermann Göring és Joseph Göbbels is többször megfordult az épület falai közt.
A szálló elegáns bárja azért viseli Hemingway nevét, mert a szóbeszéd szerint a Ritz Hotelt a hadseregben is szolgáló író szabadította fel a német megszállás alól. 1944. augusztus 25-én Hemingway és néhány szövetséges katonatársa azzal a szándékkal érkezett a szállodába, hogy az azt megszálló németeket elfogja, és ezzel - ha szimbolikusan is - a párizsi jelképet felszabadítsa. Átfésülték a pincéket, majd körbenéztek a tetőn is, de mivel nem találtak egyebet, mint a Ritz aznapi frissen mosott ágyneműit, Hemingway a bárba vezette csapatát, és mindenkinek rendelt egy pohár száraz martinit. Hogy pontosan mi is történt azon a nyári délutánon, sosem derült ki, de a Ritz kétségkívül egyedülálló szerepet töltött be az író életében.
Az egykor Greta Garbot, Charlie Chaplint, Marlene Dietrich-et és Erzsébet királynőt vendégül látó bár hangulata mit sem változott az elmúlt hatvan évben. A bárpult mögött az amerikai Forbes magazin „A világ legjobb csaposa” díjának kétszeres győztese, Colin Peter Field „French 75”-ot kever egy idősödő, francia úrnak, az asztaloknál a hölgyek „Raspberry Martinit” kortyolgatnak, az urak szivaroznak. A kínálat végeláthatatlan: kiváló minőségű whiskey-k, márkás borok, a világ minden tájáról érkező sörfajták és Hemingway kedvenc koktéljai. Nem maradhat el az író spanyol kötődésére utaló bő „tapas” választék sem.
A bár nemcsak Colin P. Field szerdai „szivarestjeinek” ad otthont, hanem könyvbemutatók
és dedikálások, művészeti kiállítások és irodalmi konferenciák színteréül is szolgál. Különböző napilapok, magazinok és könyvek állnak a vendégek rendelkezésére, még kellemesebbé téve a bárban töltött időt.
A cikk folytatását az Explorer Magazin 2009. márciusi számában olvashatják!
MEGRENDELEM A DIGITÁLIS MAGAZINT!
Hozzászólások
2009.03.16 17:03:01 admin
700 eur egy koktélért... nem semmi...