New York gasztronómiai trendeket diktál. Éttermi élete követhetetlen tempóban zajlik, a legtehetségesebb európai, vagy ázsiai szakács is leginkább akkor számíthat világhírnévre, ha itt felkarolják. Kínálata olyan sokszínű, hogy az ember csak győzze végigenni a várost!
A lepukkant utcai árustól a többszáz dolláros, ínyenc menüig minden van, a lehetetlen itt ismeretlen fogalom. Ha valaki meg szeretné ismerni a világ konyháit, nem szükséges körbeutaznia a Földet, elég, ha ellátogat New York-ba. Nincs olyan nemzet, amely ne lenne jelen, nincs olyan étel, amelyet ne főznének valahol. A kulináris diverzitás olyan természetesen épül a helyiek életébe, hogy egy pillanatra sem csodálkoznak el, ha reggelire kóser bagelt, ebédre foszlós sertéssülttel és guacamole-val megpakolt burrito-t, vacsorára pedig vörös tonhalas szusit esznek. A gyakran használt „olvasztótégely” kifejezés csak részben igaz: minden népcsoport meg tudja tartani a saját kulturális és gasztronómiai identitását és hagyományait. Aki szeretne ezekkel megismerkedni, de nem akar több ezer dollárt kiadni, az sem marad ki semmiből: üljön fel a narancssárga (V) metróra, szálljon le a Jackson Heights-nál, és egye végig az utcát.
„La Rossie”: Tacos, pupusas, grillcsirke
A Roosevelt Avenue ugyan Manhattan-en kívül található (7-es, vagy V metró, Queens), viszont megéri kimozdulni: egyértelműen a világ egyik legjobb „evős” utcája. Az üzletekből hangosan szóló salsa jól passzol a negyed hangulatához, az isteni dél-amerikai fogásokról nem is beszélve. Igazán álszentség lenne nem a latin-amerikai konyhával kezdeni a sort, tekintettel arra, hogy a new york-i lakosság jelentős hányada innen származik. A forrongó utcán ecuadori, kolumbiai, perui, mexikói specialitások garmada kóstolható fillérekért. Alfajores (tejkaramellakrémmel töltött argentin sütemény), arepas (kukoricadarából készített kenyérféle), vagy kiváló perui grillcsirke – mindet megtalálni. A Tierras Salvadoreñas (94-16 37th Ave, 718-672-0853) a remek pupusas-ról híres (kukoricadarából sült, töltött palacsinta), a The Arepa Lady (Roosevelt Ave. nr. 78th St), kizárólag este üzemelő standjához a könnyűnek nem nevezhető, de nagyon finom vajas, vagy sajtos arepas miatt érdemes elzarándokolni. Aki az utcai árusok helyett inkább kényelmes, elegánsabb étteremre vágyik, az kóstolja meg Rosa Mexicano asztala mellett a kőmozsárban készített guacamolét.
A cikk folytatását az Explorer Magazin 2008. júniusi számában olvashatják!