Ma 2024. 11. 22., Cecília napja van |
Utazz el! Éld át! Írd meg!EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet. A felfedezők köztünk vannak! |
Saigon: a világ egyik kulináris fővárosa
2009-04-27 | Utoljára módosítva: 2009-04-27 16:11:26
Szerz(ők): Chili & Vanilia A vietnámi a dél-kelet ázsiai konyhák között is talán a legkifinomultabb és legjobb. Karakteres, és könnyen megkülönböztethető a thai-tól, vagy a kínaitól. Természetesen sok a hasonlóság is, hiszen a vietnami gasztronómia gyökerei szintén Kínába vezetnek, de érezhető nyomot hagytak a thai, a kambodzsai és a laoszi konyhák is. Nem beszélve a francia gyarmatosítókról, akik a bagettet, a süteményeket, a kávézást és a tejtermékeket hozták be a vietnámi étkezési kultúrába. Kulináris értelemben az ország három részre tagolódik: a fülledt délre Saigonnal a központjában, a háború által leginkább sújtott északra, Hanoi városával, és a középső régióra, az egykori királyi dinasztia székhelyével, Hue-val. A régiókra egyformán jellemző azonban a vietnámi konyha három fő ismérve, amely leginkább megkülönbözteti, és beazonosíthatóvá teszi: 1. A halszósz extrém mennyiségű alkalmazása – itt nuoc mam a neve. 2. Több tonnányi friss zöldfűszer használata: menta, koriander, ázsiai bazsalikom – rengeteg, számunka ismeretlen növény, amely nélkül elképzelhetetlenek az étkezések. 3. Végül az a mód, ahogyan a legtöbb ételt fogyasztják: pici falatokat csomagolnak salátalevelekbe friss fűszernövényekkel, és ezt mártogatják különböző szószokba. Európai, vagy más ázsiai konyhákkal ellentétben az ízharmónia itt egészen másképpen jön létre: nem a különböző összetevők összeolvadásából, hanem azok egymásra rétegezéséből. Minden egyes ízrétegnek megvan a saját funkciója – az egyik csípősséget, a másik édességet, a következő ropogósságot ad, az utolsó hűsít. A cikk folytatását az Explorer Magazin 2008. novemberi számában olvashatják!
|
Keresés |