Ma 2024. 11. 22.,
Cecília napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = 'a:2:{s:7:\"subject\";s:16:\"Relevant Content\";s:7:\"content\";s:565:\"<div class=\"item-list\"><ul><li class=\"first\"><a href=\"/cikkek/top-5-rendhagyo-ettermek-vilagszerte\">TOP 5 - Rendhagyó éttermek világszerte</a></li>\n<li><a href=\"/cikkek/vasarnapi-gasztrotura-brusszelben\">Vasárnapi gasztrotúra Brüsszelben</a></li>\n<li><a href=\"/cikkek/portugalia-kulinaris-kincsei\">Portugália kulináris kincsei</a></li>\n<li><a href=\"/cikkek/multikulti-new-york-i-gasztrokorkep\">Multikulti New York-i gasztrokörkép</a></li>\n<li class=\"last\"><a href=\"/cikkek/egy-hennessy-t-legyen-szives\">Egy Hennessy-t, legyen szíves!</a></li>\n</ul></div>\";}', created = 1732253271, expire = -1, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'relevant_content:cikkek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/cikkek/saigon-vilag-egyik-kulinaris-fovarosa' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = '', created = 1732253271, expire = -1, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = 'relevant_content:hirek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/cikkek/saigon-vilag-egyik-kulinaris-fovarosa' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.

Saigon: a világ egyik kulináris fővárosa

2009-04-27 | Utoljára módosítva: 2009-04-27 16:11:26
Szerz(ők): Chili & Vanilia

A vietnámi a dél-kelet ázsiai konyhák között is talán a legkifinomultabb és legjobb. Karakteres, és könnyen megkülönböztethető a thai-tól, vagy a kínaitól. Természetesen sok a hasonlóság is, hiszen a vietnami gasztronómia gyökerei szintén Kínába vezetnek, de érezhető nyomot hagytak a thai, a kambodzsai és a laoszi konyhák is. Nem beszélve a francia gyarmatosítókról, akik a bagettet, a süteményeket, a kávézást és a tejtermékeket hozták be a vietnámi étkezési kultúrába.

Kulináris értelemben az ország három részre tagolódik: a fülledt délre Saigonnal a központjában, a háború által leginkább sújtott északra, Hanoi városával, és a középső régióra, az egykori királyi dinasztia székhelyével, Hue-val. A régiókra egyformán jellemző azonban a vietnámi konyha három fő ismérve, amely leginkább megkülönbözteti, és beazonosíthatóvá teszi: 1. A halszósz extrém mennyiségű alkalmazása – itt nuoc mam a neve. 2. Több tonnányi friss zöldfűszer használata: menta, koriander, ázsiai bazsalikom – rengeteg, számunka ismeretlen növény, amely nélkül elképzelhetetlenek az étkezések. 3. Végül az a mód, ahogyan a legtöbb ételt fogyasztják: pici falatokat csomagolnak salátalevelekbe friss fűszernövényekkel, és ezt mártogatják különböző szószokba. Európai, vagy más ázsiai konyhákkal ellentétben az ízharmónia itt egészen másképpen jön létre: nem a különböző összetevők összeolvadásából, hanem azok egymásra rétegezéséből. Minden egyes ízrétegnek megvan a saját funkciója – az egyik csípősséget, a másik édességet, a következő ropogósságot ad, az utolsó hűsít.

Remek példa erre a hanoi-i specialitás, amely mára nemzeti eledellé nőtte ki magát: a Pho leves. A bivalyerős marhahúslét aromás fűszerekkel: csillagánizzsal, citromfűvel, gyömbérrel főzik intenzív illatosra. Reggelire, ebédre, uzsonnára, vacsorára fogyasztják, gyakorlatilag a nap 24 órájában szürcsölik. A húslében friss, puha rizstészta, grillezett hús és zöldségek rejlenek. Önmagában azonban még nem teljes – számos kiegészítő: chiliszósz, friss lime-lé, halszósz, rengeteg zöldfűszer, esetleg sült salottahagyma kerül bele, hogy tökéletes legyen. Az alapélelmiszereket –rizs, risztészta – valójában csak kiegészítik a különböző halak, tengeri és édesvízi herkentyűk, rákok, húsok (főleg sertés és marha – csirke ma már csak szigorúan ellenőrzött helyeken kapható). Hihetetlen mennyiségű étterem, kifőzde található a városban, de a legjellemzőbbek az utcai árusok, akik kis sámlijukon ülve, mobil felszerelésükön főzik a saját specialitásukat: csípős-savanyú levest, tavaszi tekercset, különböző palacsintákat, nyárson grillezett húsokat, bagettbe pakolt, ragacsos, omlós sertéssültet.

A cikk folytatását az Explorer Magazin 2008. novemberi számában olvashatják!

Kulcsszavak:

Cikkek a magazinból

Sorry, you need to install flash to see this content.