Ma 2024. 05. 04.,
Mónika, Flórián napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = 'a:2:{s:7:\"subject\";s:16:\"Relevant Content\";s:7:\"content\";s:587:\"<div class=\"item-list\"><ul><li class=\"first\"><a href=\"/cikkek/top-5-rendhagyo-ettermek-vilagszerte\">TOP 5 - Rendhagyó éttermek világszerte</a></li>\n<li><a href=\"/cikkek/vasarnapi-gasztrotura-brusszelben\">Vasárnapi gasztrotúra Brüsszelben</a></li>\n<li><a href=\"/cikkek/saigon-vilag-egyik-kulinaris-fovarosa\">Saigon: a világ egyik kulináris fővárosa</a></li>\n<li><a href=\"/cikkek/portugalia-kulinaris-kincsei\">Portugália kulináris kincsei</a></li>\n<li class=\"last\"><a href=\"/cikkek/multikulti-new-york-i-gasztrokorkep\">Multikulti New York-i gasztrokörkép</a></li>\n</ul></div>\";}', created = 1714827520, expire = -1, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'relevant_content:cikkek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/cikkek/bisteeya-tagine-ras-el-hanout' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = '', created = 1714827520, expire = -1, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = 'relevant_content:hirek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/cikkek/bisteeya-tagine-ras-el-hanout' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.

Bisteeya, tagine, ras el hanout

Marokkó ízei

2009-02-25 | Utoljára módosítva: 2009-03-03 15:36:49
Szerz(ők): Chili & Vanilia

Egy elmélet szerint egy nemzet konyhájának nagyságát a következő feltételek határozzák meg: 1. Kiváló földrajzi adottságok, amelyek jó alapanyagokat biztosítanak; 2. Az országot érő különböző kulturális behatások mértéke, változatossága (gyarmatok, megszállók); 3. Civilizáció: azok a nemzetek rendelkeznek igazán jelentős gasztronómiával, amelyek valaha virágoztak; 4. Királyi palota létezése, amely kifi nomult, nemes, fantáziadús kulináris örökséget hagy az ország szakácsaira.

Nos, a marokkói konyha esetében mind a négy feltétel adott, így nem csoda, hogy az ország globális viszonylatban is számos olyan jelentőségű étellel ajándékozta meg a világot, amelyek egy szinten emlegethetőek akár egy pekingi kacsával, akár bármelyik híres klasszikus francia kreációval.

A bisteeya az egyik legösszetettebb, legkülönlegesebb étel, amelyet valaha kóstoltam. A fez-i specialitás nagyvonalú, ünnepi, húsos pite: fűszeres galambhússal töltött, különleges édes-sós rétestorta – unikum, az egész világon kizárólag itt készítik. A kuszkusz ismertebb, az arab világ számos táján főzik. Autentikus változata speciális edényben, az úgynevezett couscoussier-ben készül, amely két lábasból áll: az alsóban fő a fűszeres alap, a zöldségek és hús, fölötte pedig kisebb, lyukas aljú lábasban párolódik illatos gőzben maga a kuszkusz. Számos változata készül – hússal, vagy nélküle, utóbbiból az ún. hét zöldséges kuszkusz az egyik leghíresebb.

Gyors tagine - fűszeres húsgolyóval és csicseriborsóval

Hozzávalók (4 személyre):
40 dkg darált bárány- vagy marhahús, 1 kis hagyma lereszelve, 1 kk őrölt gyömbér, 1 kk őrölt római kömény, 1 kk pirospaprika, só, bors, 1-1 ek finomra aprított petrezselyem és koriander, 2 doboz csicseriborsó konzerv, 5 dkg vaj, 1 tk őrölt gyömbér, 1 tk őrölt fahéj, citromlé, 1-1 ek mazsola és durvára vágott, pirított mandula

A darált húst összegyúrjuk a reszelt hagymával, fűszerekkel, petrezselyemmel, korianderrel. Diónyi gombócokat formálunk belőle. A vajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a gyömbért, fahéjat, római köményt. Felöntjük 3,5 dl vízzel, vagy húslevessel, sózzuk, borsozzuk. Beleteszszük a húsgolyókat és fedő alatt, közepes lángon, 25 perc alatt puhára főzzük. Hozzáadjuk a csicseriborsót. Tálaláskor beáztatott mazsolát, mandulát szórunk rá. Magában marokkói kenyérrel, kuszkuszszal tálaljuk.

A cikk folytatását az Explorer Magazin 2008. februári számában olvashatja!

Cikkek a magazinból

Sorry, you need to install flash to see this content.