Ma 2024. 11. 22.,
Cecília napja van

Utazz el! Éld át! Írd meg!

EXPLORERS WANTED! Keressük a világ legbátrabb utazóit, legvadabb fotóit / videóit, legvagányabb bloggereit. Jelentkezni az info@explorergroup.hu e-mail címen lehet.

A felfedezők köztünk vannak!

  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = 'a:2:{s:7:\"subject\";s:16:\"Relevant Content\";s:7:\"content\";s:583:\"<div class=\"item-list\"><ul><li class=\"first\"><a href=\"/cikkek/das-ein-unikum\">&quot;Das is ein Unikum!&quot;</a></li>\n<li><a href=\"/cikkek/ut-kekszalagig-iii-uniqa-balaton-regatta-szezonzaro-futama\">Út a Kékszalagig - A III. UNIQA Balaton Regatta szezonzáró futama</a></li>\n<li><a href=\"/cikkek/remeteseg-megszelidult-vulkanok-foldjen\">Tihanyi barátlakások</a></li>\n<li><a href=\"/cikkek/napraforgovirag-voltam-almomban\">Napraforgóvirág voltam álmomban</a></li>\n<li class=\"last\"><a href=\"/cikkek/szecesszios-flaszterkoptato\">Szecessziós flaszterkoptató</a></li>\n</ul></div>\";}', created = 1732252409, expire = -1, headers = '', serialized = 1 WHERE cid = 'relevant_content:cikkek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/cikkek/egy-hungarikum-es-ami-mogotte-van' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.
  • user warning: UPDATE command denied to user 'exptravel'@'localhost' for table 'cache_block' query: UPDATE cache_block SET data = '', created = 1732252409, expire = -1, headers = '', serialized = 0 WHERE cid = 'relevant_content:hirek:explorert:hu:r.1:http://travel.explorerworld.hu/cikkek/egy-hungarikum-es-ami-mogotte-van' in /home/ecomedia/public_html/travel.explorerworld.hu/includes/cache.inc on line 109.

Egy hungarikum és ami mögötte van

2009-02-25 | Utoljára módosítva: 2009-03-03 15:47:35
Szerz(ők): Ferenci Márton | Fotós(ok): Everling Csaba/CCG Fotóstúdió

Pálinka. Különböző generációknak igen eltérő emlékeket idézhet fel ez az ital, de hogyan is alakult ennek a tipikus magyar italnak a története? Kis kommandónk ennek próbált utánajárni Kecskeméten a magyar párlatfőzés bölcsőjében, s hála a Zwack családnak, küldetésünk sikerrel járt.

Április egyik szeszélyes keddjének reggelén indultunk útnak, úti cél a Kecskeméti Pálinka Manufaktúra. Célunk szó szerint nemes, hiszen a Zwack Nemes sorozat tagjairól szeretnénk lerántani a leplet, bemutatni születésük folyamatát, s hogy hol is tart a pálinkakészítés ma Magyarországon. Csodával határos módon nemhogy időben, de kicsivel a megbeszélt találkozó előtt érkezünk meg a helyszínre. A kis tárgyalóban friss kávéval a kezünkben csodáljuk a falat borító oklevél-rengeteget. Kalauzunk Somogyi József, pálinkafőző mester, kutakodó kérdésünkre bevallja: lassan helyhiány miatt szelektálni kell, mely díjakat teszi ki s melyiket nem, pedig érezzük, neki arany-ezüst-bronz mind egytől egyik kedves. A mester

javaslatára előbb a manufaktúrát nézzük majd meg, később pedig kilátogatunk a gyümölcsösbe, hátha addigra az idő is szebb lesz. Az óra elüti a fél kilencet, megérkezik Zwack Sándor, a nemes pálinkák „nagykövete”. Régi ismerősként köszöntjük egymást és kezdetét veszi az időutazás.

Az udvaron keresztül sétálunk át a régi főző épületébe, ami ma már múzeumként funkcionál. Két dolog rögvest szembeötlik: ahogyan reggel „éled” a főzde, a dolgozók jönnek-mennek, Sándor és József mindegyikükkel szót vált – egy nagy családi vállalkozás mindennapjaiba csöppentünk bele. Később megtudjuk: nem is tévedtünk nagyot, a főzdében alig több mint tucatnyian dolgoznak, nagy részük már kezdetek óta a „céh” tagja. A második dolog, ami szembeötlik, az a tisztaság: akár a földről is lehetne enni, már az udvaron is. Ahogy belépünk az eredeti formájában felújított régi főzőbe, első pillantásunk a szemöldökfra téved, melyen tiszteletet parancsoló dátum díszeleg: 1922. Közel egy évszázad nyomja a vállunkat, mikor végigtekintünk a Verne Gyula regényeibe illő berendezési tárgyakon, a régi fotókon, dokumentumokon, melyek a vitrinben sorakoznak. A főző belsejében székek sorakoznak egy kisebb vászon előtt – az idelátogató csoportok egy kisfilmen keresztül kaphatnak képet a pálinkakészítés történetéről. Mi a mester előadásában hallgatjuk mindezt…

Sokakban talán felmerül a kérdés, miért pont Kecskemét? Nos a válasz egyszerű: futóhomok. Az itt élő emberek nagy ellensége, mely ellen a megoldást a város köré telepített gyümölcsösök jelentették. Így már érthető a párlat-ipar virágzása ezen a környéken. Néhányan talán hallották már a magyar borkultúrával kapcsolatos első „marketing legendákat” (XIV. Lajos esete a tokajival vagy az indiai maharadzsa esete a somlóival), nos, pálinkás berkekben is létezik egy történet: ez VIII. Edward angol trónörökös nevéhez fűződik, aki mikor az 1930-as évek elején hazánkba látogatott, kecskeméti barackpálinkát kapott ajándékba, mely elmondása szerint: „Szódával jobb, mint a whisky, teával jobb, mint a rum…”. Hát így indult a magyar „baraczk” nemzetközi karrierje. Talán éppen azon a kisüstön párolták le, amelyen József bemutatja nekünk a lepárlás menetét, anno hogyan is történt a nyerspárlatról az elő-, és utópárlat leválasztása és a középpárlat (vagyis a pálinka) kinyerése. A berendezés hagyományosan rézből készült, mely a szakma egy része szerint katalizálja bizonyos illatanyagok kialakulását, ekképpen hozzájárul a minőséghez.

A történelmi időket a jelentől mindössze 10 méter választja el, ennyit sétálunk a mai üzemegységbe. Elsőként oda érkezünk, ahova a gyümölcs is: a fogadóterembe. Miután beazonosítottuk az összes gépmonstrumot, melyek részt vesznek a gyümölcs előkészítésében, Sándorral majdnem belemerülünk az alapanyag-kérdésbe, de aztán gyorsan félretesszük ez a témát, hiszen ehhez sokkal kellemesebb környezetet biztosít majd az éppen virágzó szilvás, meggyes, ahova a főzdei séta után szándékozunk kirándulni. A fogadóteremből átérünk az erjesztőbe, itt már erősebben érződik a finom cefreillat: éppen szilva lakozik a hatalmas acéltartályokban, amelyből Kosher szilva lesz majd a folyamat végén.

A cikk folytatását az Explorer Magazin 2008. májusi számában olvashatják!

Kulcsszavak:

Cikkek a magazinból

Sorry, you need to install flash to see this content.